Παρά τη συνταγματικώς νόμιμη απαγόρευση των διαδηλώσεων και πορειών, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμάται ότι σίγουρα θα υπάρξουν παρατάξεις ή ομάδες πολιτών που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία.

Γιαυτό και τα μέτρα της αστυνομίας περιλαμβάνουν προελέγχους αποτροπής συνωστισμού και συγκεντρώσεων, ηχητικά μηνύματα, προσαγωγές και συλλήψεις. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για συμμετοχή ή διοργάνωση πορείας στις 17/11 ανέρχονται από 300 έως και 5.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, έδωσε διευκρινίσεις και στοιχεία αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά την αυριανή ημέρα. Εκτός των πέντε κεντρικών σταθμών του μετρό που θα παραμείνουν κλειστοί από τις 12:00, η Ομόνοια, η Κυψέλη, η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η περιοχή του Χίλτον είναι τα σημεία που έχουν επισημανθεί και η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη.

Αρχικά, η αστυνομία θα προειδοποιεί το πλήθος να διαλυθεί και εφόσον αυτό δεν συμβεί, οι αξιωματικοί της μπορούν να δίνουν εντολή για προσαγωγές ή συλλήψεις.

Στη διάθεση της ΕΛΑΣ θα τεθεί ένα δυναμικό 6.000 αστυνομικών, αλλά και drones, ελικόπτερα και «αύρες». Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι πλατείες και πολλά σημεία συγκέντρωσης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος) θα είναι κλειστά, όπου θα γίνεται κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα γίνονται σε σταθμούς μετρό, καθώς και στα μέσα μεταφοράς.

Επίσης, η αστυνομία ενημερώνει:

• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας
• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.
• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.
• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.
• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.
• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ
• Η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Facebook Comments