Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει κατά τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Εντάξει, το κόμμα του Βαρουφάκη έχει αποφασίσει να στήσει μια ανόητη παράσταση, με 7-8 παρευλάνοντες βουλευτές. Ας κάνουν πορεία μόνοι τους, να πάνε στα σπίτια τους, να ηρεμήσουμε όλοι από αυτούς που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς πορεία. 

Το ΚΚΕ, όμως, τι θα κάνει; Δεν έχω αμφιβολία, κάτι εξυπνακίστικο. Αρκετό για να μην διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία και αρκετό επίσης για να δείξει στο κράτος ότι φτύνει τους κανόνες στα μούτρα. Χώρια, δε, που ελλοχεύει ο κίνδυνος από τους Ρουβίκωνες και τους άλλους του μαύρου μετώπου που κάθε χρόνο τέτοια μέρα αποφασίζουν να συλήσουν τη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου. 

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσφέρει σε όσουν δεν μπορούν, εν μέσω πανδημίας, να καταλάβουν ότι μια πορεία είναι ένα γκροτέσκο, ένα γελοίο θέαμα. Όσο και αν θέλουν ορισμένοι σαν τον Βαρουφάκη να συλληφθούν, δεν πρέπει να τους το προσφέρει. Αλλά, από την άλλη, τα όργανα της πολιτείας δεν πρέπει να επιτρέψουν να κοροϊδεύει μια μικρή πλειοψηφία τη μεγάλη πλειοψηφία που χειμάζεται και υπομένει. Τα αστεία τελείωσαν και δεν μπορούν ορισμένοι να παίζουν με την υπομονή και την ανοχή των πολλών. 

Η κυβέρνηση πορεύεται σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αλλά, οι κανόνες είναι κανόνες για όλους. Αν φανεί ότι κάποιοι μπορούν να τους παρακάμπτουν χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, αυτό θα δώσει το πιο λάθος μήνυμα. Και ίσως και οι υπάκουοι πολίτες σκεφτούν ότι μπορούν να παρακάμψουν τους κανόνες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments