Η απόφαση του SSM να μην εγκρίνει την πληρωμή με μετρητά του κουπονιού του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς ήταν σύμφωνη με τη σύσταση της ΕΒΑ. Δεδομένου ότι η Πειραιώς έχει ήδη παραλείψει την πρώτη πληρωμή κουπονιού το 2018, αυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα οδηγήσει στη μετατροπή του CoCo 2 δισ. ευρώ σε κανονικό κεφάλαιο, επισημαίνει η JP Morgan Cazenove σε νέα έκθεσή της.

Όπως σημειώνει, οι μετοχές της Πειραιώς έχουν υποστεί πτώση άνω του 30% τον τελευταίο μήνα, λόγω του κινδύνου dilution και διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV στο 0,06x με βάση τις εκτιμήσεις του 2022.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των 2 δισ. ευρώ του CoCo, το dilution είναι σχετικά περιορισμένο, δεδομένης της τιμής εκτέλεσης των 6 ευρώ (8 φορές πάνω από την τελευταία τιμή κλεισίματος των 0,75 ευρώ), τονίζει η JP Morgan και εκτιμά πως ο δείκτης ROTE (απόδοση ιδίων ενσώματων κεφαλαίων) θα αυξηθεί έως το 2022, λαμβάνοντας υπόψη και την εξοικονόμηση που θα κάνει η Πειραιώς από το κουπόνι.

Επίσης, κατά την JP Morgan, η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει το επενδυτικό story της Τράπεζας Πειραιώς μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως άντληση κεφαλαίου και εκ νέου ιδιωτικοποίηση το επόμενο έτος.

Η JP Morgan, βλέπει συνοπτικά τις ακόλουθες επιπτώσεις στο βραχυπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο διάστημα για την Πειραιώς:

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις:

  • Σύμφωνα με τους όρους του εργαλείου CoCo, η μετατροπή θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 6 ευρώ
  • Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα αυξηθεί στο 61% από 26% σήμερα
  • Η μετατροπή θα αυξήσει τα ενσώματα ίδια κεφάλαια κατά 2 δισ. ευρώ περίπου και στα 7,65 δισ. ευρώ. Δεν θα έχει αντίκτυπο στους κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς τα CoCos έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως CET1.
  • Οι μετοχές της Πειραιώς θα διαπραγματευθούν με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,08x (pro-forma) για την μετατροπή (έναντι 0,06x σήμερα) και με ROTE 4,5% ROTE το 2022 (έναντι 3,1% σήμερα).

Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις:

  • Η μετατροπή θα καταστήσει πιθανώς τη μετοχή προσιτή σε μία ευρύτερη ομάδα μακροπρόθεσμων επενδυτών που έχουν μέχρι στιγμής μείνει στο περιθώριο λόγω της ύπαρξης του CoCo στο κεφάλαιο της τράπεζας.
  • H Πειραιώς θα εξοικονομήσει 40 μονάδες βάσης από τα κεφάλαια CET1, αφού δεν θα έχει το βάρος των πληρωμών κουπονιών συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου σε 10% του σημερινού της αποθέματος.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments