H μετατροπή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς σε κοινές μετοχές θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας.

Μία εξέλιξη που είναι πιστωτικά θετική, ενώ θα αυξήσει επίσης το μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών, επιτρέποντας να προχωρήσει στην τιτλοποίηση μεγάλου τμήματος των NPEs, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ενεργητικού, επισημαίνει η Moody’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος, το Δ.Σ της ΕΚΤ που θα πάρει την τελική απόφαση, πιθανότατα θα απορρίψει το αίτημα της Πειραιώς για πληρωμή του κουπονιού σε μετρητά. Σύμφωνα με τους όρους του CoCo, αυτή η απόφαση θα πυροδοτήσει τη μετατροπή σε κοινές μετοχές με τιμή 6 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που συνιστά με βάση τους ορισμούς της Moody’s, επισφάλεια.

Ωστόσο, μία τέτοια μετατροπή θα αυξήσει το ενσώματο κεφάλαιο της Πειραιώς, ενώ η τράπεζα θα αποφύγει πλέον τις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών, ύψους 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με την εξοικονόμηση αυτή η τράπεζα θα δημιουργήσει 40 μονάδες βάσης πρόσθετου κεφαλαίου (CET1) τον χρόνο, συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022.

Το πρόσθετο κεφάλαιο θα αυξήσει τον δείκτη CET1, θα προσφέρει επιπλέον μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών, βοηθώντας την τράπεζα να μειώσει τον μεγάλο όγκο NPEs, ύψους 23 δισ. ευρώ περίπου. Η Πειραιώς, όπως επισημαίνει η Moody’s, σχεδιάζει να αξιοποιήσει το σχέδιο “Ηρακλής” τιτλοποιώντας περίπου 7 δισ. ευρώ NPEs, καθώς και να ολοκληρώσει το hive-down, με τον αρνητικό αντίκτυπο από την τιτλοποίηση στον δείκτη κεφαλαίων να εκτιμάται από τη διοίκηση στις 200 μονάδες βάσης περίπου.

Η μετατροπή του CoCo θα ανεβάσει επίσης το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3%, από το 26,4% σήμερα και έτσι η Πειραιώς θα ελέγχεται πλειοψηφικά από το κράτος καθώς ποσοστό των υφισταμένων ιδιωτών μετόχων θα υποστεί dilution.

Αν και η μετατροπή θα οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή της μετοχικής δομής της Πειραιώς, η Moody’s δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια “διαταραχή” στη λειτουργία της τράπεζας. Ωστόσο θα υπάρξει ανάγκη για γρήγορη ιδιωτικοποίηση, προσελκύοντας ιδιώτες επενδυτές για να αποκλειστεί η όποια κυβερνητική εμπλοκή και επιρροή στην εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές δανεισμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments