Γ. Ξανθούλης: «Ο Βαρουφάκης μου θύμισε την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω – “γιαλαντζί επαναστάτες”»
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης μιλά στη Lifo για τη ζωή του, τα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στον ΓΓ του ΜέΡΑ25

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης μιλά στη Lifo για τη ζωή του, τα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στον ΓΓ του ΜέΡΑ25
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης μιλά στη Lifo για τη ζωή του, τα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στον ΓΓ του ΜέΡΑ25.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη «γιαλαντζί επαναστάτη». Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στη χώρα μας έχουμε πολλούς γιαλαντζί επαναστάτες. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όταν τον είδα στην πορεία για το Πολυτεχνείο καταμεσής της Βασιλίσσης Σοφίας να κρατά την ταμπέλα, μου θύμισε την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Πολλοί φίλοι μου είναι αριστεροί και προοδευτικοί. Εγώ δεν είμαι αριστερός αλλά ένας αστός κάποιας ηλικίας. Σήμερα δεν νομίζω ότι υπάρχει δεξιά ή αριστερά. Ο καθένας προσαρμόζει την ιδεολογία του με την τρέχουσα κατάσταση. Έχω δει αριστερούς, φοβερούς και τρομερούς, να έχουν ενσωματωθεί απόλυτα σε αυτό που ονομάζουμε υπερκαταναλωτική κοινωνία».
Γιάννης Ξανθούλης:
Γεννήθηκα το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος ‒τα κατάφερε να διοριστεί στη ΔΕΗ‒, ενώ η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά. Ήταν άξιοι άνθρωποι, ικανοί για όλα, κουβαλούσαν τις δικές τους συνήθειες και είχαν έναν κοσμοπολίτικο αέρα.
Στην οικογένειά μου κυριαρχούσε το χιούμορ και ένας τεράστιος αυτοσαρκασμός, σε σημείο που αυτο-κανιβαλιζόμασταν. Μέσα στο σπίτι δεν μιλούσαμε ποτέ με κύριες, μόνο με πλάγιες προτάσεις. Μπορεί να μην καταλαβαινόμασταν, αλλά περνούσαμε υπέροχα. Για τους γονείς μου τρέφω έναν θαυμασμό με την έννοια ότι γνώριζαν τα πάντα και ήταν πολυσχιδείς προσωπικότητες. Ήξεραν να μαγειρεύουν, να σκάβουν, να φυτεύουν και να επιδιορθώνουν τα πάντα. Εν αντιθέσει μ’ εμένα, που, πλην της ζωγραφικής, σε όλα τα υπόλοιπα παραμένω αδέξιος. Ανακάλυψα τον εαυτό μου ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια των ετών.
Δεν ήμουν δυνατός, συνήθως φιλάσθενος, κι εκείνη την περίοδο είχες να αντιμετωπίσεις στις γειτονιές πάμπολλες νεανικές συμμορίες. Σε κάθε γωνία παραμόνευε και κάποιος που σου έλεγε: «Με παλεύεις, ρε;». Απαντούσες αρνητικά και, φυσικά, τις έτρωγες. Κάθε βήμα κι ένας ξυλοδαρμός. Φυσικά, απουσίαζαν οι σημερινές ευαισθησίες. Αυτό ήταν κατά κάποιον τρόπο το μπούλινγκ εκείνης της εποχής. Μεγάλωσα με το μότο ότι πράγματι «το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο». Η εφηβεία ήταν το αγκάθι της ζωής μου. Φρικτή περίοδος. Απομονώθηκα και συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αναδομήσω τον εαυτό μου. Σ’ αυτό συντέλεσε και μια ασθένεια στην ηλικία των 15 ετών, που με επηρέασε καταλυτικά.
Επίσης, έγραψα και εικονογράφησα παιδικά βιβλία με αφορμή τη γέννηση του γιου μου. Βιβλία μου μεταφέρθηκαν στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Το Τανγκό των Χριστουγέννων το 2011 στον κινηματογράφο από τον Νίκο Κουτελιδάκη, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Γιάννη Μπέζο, αλλά και το Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες στην τηλεόραση, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης. Υπέροχη η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και με όλο το καστ γίναμε μια φοβερή παρέα.
Στη χώρα μας έχουμε πολλούς γιαλαντζί επαναστάτες. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όταν τον είδα στην πορεία για το Πολυτεχνείο καταμεσής της Βασιλίσσης Σοφίας να κρατά την ταμπέλα, μου θύμισε την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Πολλοί φίλοι μου είναι αριστεροί και προοδευτικοί. Εγώ δεν είμαι αριστερός αλλά ένας αστός κάποιας ηλικίας. Σήμερα δεν νομίζω ότι υπάρχει δεξιά ή αριστερά. Ο καθένας προσαρμόζει την ιδεολογία του με την τρέχουσα κατάσταση. Έχω δει αριστερούς, φοβερούς και τρομερούς, να έχουν ενσωματωθεί απόλυτα σε αυτό που ονομάζουμε υπερκαταναλωτική κοινωνία.
Facebook Comments