Κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία παράγονται στο ανθρώπινο σώμα ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος. Για να προστατευτούμε , καλούμαστε να ακολουθούμε πάντα τις επίσημες οδηγίες που αφορούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο(σωστές ώρες έκθεσης, χρήση αντιηλιακών).

Εκτός από τις οδηγίες αυτές που πρέπει να ακολουθούνται από όλους πιστά, έχουμε επιπλέον σύμμαχο τα διάφορα τρόφιμα.

Είναι αποδεδειγμένο πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C & Ε,  β-καροτένιο, λυκοπένιο) έχουν την ικανότητα δέσμευσης των ελευθέρων ριζών. Μέσω αυτού του μηχανισμού, οι ουσίες αυτές  μπορούν να αντιστρέψουν  τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Προτιμήστε, λοιπόν,  να καταναλώνετε συστηματικά αν όχι καθημερινά τις παρακάτω τροφές καθώς απολαμβάνετε την ηλιοθεραπεία σας:

• Kεράσια: Aποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως είναι η μελατονίνη. Ο συγκεκριμένος αντιοξειδωτικός παράγοντας συμβάλει στην ανάπλαση του δέρματος μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο  κινητοποιώντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Επίσης, τα κεράσια περιέχουν  βιταμίνη C η οποία αποτρέπει την εμφάνιση των ρυτίδων μέσω της σύνθεσης του κολλαγόνου.

• Πράσινο τσάι: Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Οι αντικαρκινικές και αντιγηραντικές  ιδιοτητες του τσαγιού οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG) που συναντάμε στα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Η επιγαλλοκατεχίνη αναστέλλει την γεννετική βλάβη των κυττάρων του δέρματος τα οποία έχουν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία.

• Λαχανικά με χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα(καρότα , πιπεριές, ντομάτα,σπαράγγια, σπανάκι): Περιέχουν επαρκείς ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένια) και βιταμίνης C .Σε αυτές τις κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες οφείλεται η μείωση της έντασης του ηλιακού εγκαύματος μέσω της κατανάλωσής τους. Επιπλέον στο σπανάκι απαντώνται υψηλές συγκεντρώσεις  λουτεΐνης και  ζεαξανθίνης ,  οι οποίες δρουν ως φίλτρο και προστατεύσουν τον αμφιβληστροειδή από τα βλαβερά μήκη κύματος του φωτός.

• Καρπούζι, πεπόνι &  βερύκοκα :Τα εποχιακά αυτά  φρούτα είναι πλούσια σε β-καροτένια, λυκοπένιο αλλά και βιταμίνη C. Eκτός της εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών, τα φρούτα αποτελούν συμπληρωματικές πηγές ενυδάτωσης του δέρματος που «διψάει» κατά την ηλιοθεραπεία.

• Εξωτικά φρούτα όπως το μάνγκο, η παπάγια και το ροζ grapefruit μπορούν να διατηρήσουν το μαύρισμα και συγχρόνως να προστατέψουν από εκτιθέμενο δέρμα  από τις ελεύθερες ρίζες.

Facebook Comments