Χρυσός: Το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει τη λάμψη του
Το πρόβλημα με τον χρυσό δεν είναι μόνον ότι πέφτει η τιμή του. Για πολλούς, το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει τη λάμψη του.
Το πρόβλημα με τον χρυσό δεν είναι μόνον ότι πέφτει η τιμή του. Για πολλούς, το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει τη λάμψη του.
Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν στα 984 δολάρια η ουγγιά πριν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 16 αναλυτών και διαπραγματευτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η τιμή αυτή θα είναι η χαμηλότερη από το 2009 και θα αποτελεί υποχώρηση 10% από τα επίπεδα της Τρίτης.
Οι κερδοσκόποι έχουν αρχίσει να πωλούν μαζικά το μέταλλο για πρώτη φορά από το 2006, οπότε άρχισαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία από την αμερικανική κυβέρνηση, και οι κάτοχοι διαπραγματεύσιμων τίτλων χρυσού πωλούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. «Ο χρυσός δεν είναι πλέον στη μόδα, κανείς δεν τον θέλει», δηλώνει ο Ρόμπιν Μπαρ, αναλυτής της Société Générale στο Λονδίνο, ο οποίος εκτιμά ότι το μέταλλο δεν πρόκειται να καταρρεύσει, αλλά θα βρεθεί σύντομα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Εχοντας κινηθεί πτωτικά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015, ο χρυσός υποχώρησε τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών. Η υποχώρησή του καταδεικνύει πως το μέταλλο δεν είναι πλέον ελκυστικό ως εμπόρευμα και ως εναλλακτική λύση αντί της επένδυσης σε νομίσματα, όπως επισημαίνει η Macquarie Group. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησαν την Τετάρτη στα 1.090,90 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Οι τιμές υποχωρούν εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που μειώνει την ελκυστικότητα του χρυσού, καθώς δεν προσφέρει τα επιτόκια που προσφέρουν όσες επενδύσεις τον ανταγωνίζονται. Εξ άλλου, η Κίνα αγόρασε λιγότερο χρυσό απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ το δολάριο ενισχύεται.
Οι τιμές του χρυσού κινούνταν ανοδικά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας. Αυξήθηκαν οι αγορές χρυσού όταν οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης, ενσπείροντας τον φόβο ότι θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός. Ετσι οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων υπερεξαπλασιάσθηκαν μετά από 12 χρόνια ανόδου έως το 2012. Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή στάσης της αγοράς τον Απρίλιο του 2013. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων αναλυτών και διαπραγματευτών, σε σχετική έρευνα του Bloomberg, προέβλεψαν ότι το μέταλλο θα καταγράψει την τρίτη συναπτή ετήσια πτώση του φέτος. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα είναι η χειρότερη πτώση του από το 1998.
Δεν επιλέγουν όλοι να εγκαταλείψουν τον χρυσό που εξακολουθεί να κρατά μια θέση στα χαρτοφυλάκια ως «ασφάλεια», όπως επισημαίνει ο Φρανκ Χολμς, διαχειριστής κεφαλαίων στην Global Investors, που εποπτεύει 818 εκατ. δολάρια. Τη Δευτέρα το ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την Ευρωζώνη και προειδοποίησε πως οι Αρχές δεν πρέπει να επαναπαύονται στη συμφωνία που συνήψε η χώρα με τους δανειστές. Οι τιμές μπορούν να στηριχθούν από την πραγματική ζήτηση. Οι πωλήσεις χρυσών κερμάτων στο Αμερικανικό Νομισματοκοπείο τον Ιούλιο υπολογίζεται πως ήταν οι υψηλότερες από τον Απρίλιο του 2013. Εχουν επίσης αυξηθεί στο Νομισματοκοπείο του Καναδά. «Ενας επενδυτής πρέπει να έχει χρυσό», εκτιμά ο Χολμς, επικαλούμενος «τους πολλούς συστημικούς κινδύνους».
Facebook Comments