Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι τα δύο κύρια εργαλεία πολιτικής στα οποία θα επικεντρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου θα είναι τα PEPP και το πρόγραμμα TLTRO. Οι οικονομολόγοι της Citi βλέπουν μία μάξιμουμ αύξηση του PEPP κατά  650 δισ. ευρώ, ενώ οι μέσες προβλέψεις της αγοράς να είναι για αύξηση ύψους 500 δισ. ευρώ στο τρέχον μέγεθος των 1,35 δισ. και για παράταση της χρονικής του διάρκειάς για έξι μήνες, έως το τέλος του 2021.

Η Citi εξετάζει διάφορα σενάρια επέκτασης PEPP, το ουδέτερο, το καλό και το κακό σενάριο, για να εντοπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά. Σε  γενικές γραμμές, όπως τονίζει, τα ιταλικά ομόλογα είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή απογοήτευση της αγοράς από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία εξαρτώνται σημαντικά από τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει ο τρέχων “φάκελος” PEPP;
Η Citi αναμένει πως 750 δισ. ευρώ από το σύνολο των 1,35 δισ. ευρώ του PEPP να χρησιμοποιούνται συνολικά το 2020, αφήνοντας 600 δισ. ευρώ για το 2021. Με το μέσο ρυθμό αγορών της ΕΚΤ που παρατηρήθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αυτό θα διαρκούσε μέχρι τον Αύγουστο, μετά την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του PEPP (τέλος Ιουνίου 2021). Για να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό έως το τέλος του 2021, η ΕΚΤ θα χρειαζόταν άλλα 250 δισ.  ευρώ στο φάκελο PEPP. Μία αύξηση της τάξης των 500 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι αρκετή για να διαρκέσει το 2021 με τον τρέχοντα ρυθμό αγορών και να αφήσει η κεντρική τράπεζα αρκετό περιθώριο για να αντιμετωπίσει τυχόν αναταραχές στην αγορά.

Ο αντίκτυπος στα ομόλογα από τα σενάρια αύξησης του PEPP
Κοιτάζοντας πίσω στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ αύξησε το PEPP, τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων συρρικνώθηκαν, και κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Η καμπύλη των γερμανικών ομολόγων έχει γίνει πιο επίπεδη αλλά αυτό κατά τη Citi οφείλεται εν μέρει στον αντίκτυπο της προσφοράς ενός μεγάλου πακέτου τόνωσης και στις ανησυχίες σχετικά με την επερχόμενη δικαστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της Bundesbank στο QE της ΕΚΤ.  Αυτή τη φορά, ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί σε περαιτέρω παρεμβάσεις, με την αγορά να αναμένει αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ στο PEPP. Επομένως, πιθανότατα θα χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο πακέτο για να προκαλέσει μια παρόμοια συρρίκνωση των spreads.

Η Citi εξετάζει τρία σενάρια για το PEPP και τις πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά, τα εξής:

Ουδέτερο σενάριο – Αύξηση PEPP κατά 500 δισ. ευρώ: Μία αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα στα 1,85 τρισ. ευρώ ,και παράταση 6 μηνών έως το τέλος του 2021 θα οδηγήσει σε περιορισμένη άμεση αντίδραση στην αγορά κατά τη Citi, με τα ιταλικά ομόλογα να ηγούνται.

Bearish σοκ – Αύξηση PEPP κατά 250 δισ. ευρώ: Αυτή είναι η αύξηση που απαιτείται για να διατηρηθεί ο μέσος ρυθμός αγορών ίδιος με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αυτό δεν αφήνει πολύ περιθώριο για παρέμβαση σε περίπτωση απότομων κινήσεων στην καμπύλη απόδοσης, αποδυναμώνοντας τον ρόλο του PEPP ως backstop. Σε αυτό το σενάριο, τα ιταλικά ομόλογα κρίνονται ως και τα πιο ευάλωτα σε αναταράξεις.

Αύξηση-έκπληξη. Αύξηση του PEPP κατά 650-750 δισ. ευρώ: Η επέκταση αυτού του μεγέθους θα ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και θα αποτελούσε ένα bullish σενάριο. Η αύξηση των 750 δισ. θα προσέφερε μεγαλύτερο “μαξιλάρι” σε περίπτωση που οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αντιμετωπιστεί την πανδημία, κάτι το οποίο και θα ενίσχυε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2021. Η άμεση αντίδραση θα ήταν χαμηλότερeς αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας και πιο επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, σε αυτό το σενάριο, θα επωφεληθούν το περισσότερο χάρη στο μεγαλύτερο περιθώριο συρρίκνωσης που έχουν τα spread τους, όπως τονίζει η Citi.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Citi αναμένει ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός και εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να σημειώνουν καλές επιδόσεις νικώντας τα ιταλικά το 2021, με το 10ετές της Ελλάδας να κινείται 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο τίτλο της Ιταλίας. Γενικότερα πάντως μία επέκταση του PEPP θα είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν είναι επιλέξιμα στο “κλασσικό” QE.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments