Οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, η ύφεση της οικονομίας λόγω της γενικότερης πιστωτικής ασφυξίας και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ήταν τα θέματα που συζητούσαν χθες για παραπάνω από πεντέμισι ώρες οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρίεφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) κάθε άλλο παρά συνάντηση γνωριμίας μπορούσε να χαρακτηριστεί. Τούτο διότι στη διάρκειας περίπου 5,5 ωρών συνάντηση συμμετείχαν διαδοχικά κλιμάκια υπηρεσιακών από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Υγείας.

Καλό κλίμα

Πάντως μετά από την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος. 

«Ως γενική εικόνα το κλίμα ήταν πολύ καλό. Αλλού υπήρχαν συγκλίσεις και αλλού υπήρξαν διαφορές» είπε ο υπουργός Οικονομικών. 
Τόνισε επίσης ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.
«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς επίσης και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας -με κάθε πρόσφορο τρόπο- μέχρι και το 2023.
«Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Facebook Comments