Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Διαχειρίσιμες βραχυχρόνια οι επιπτώσεις της πανδημίας
Βραχυχρόνια διαχειρίσιμες κρίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία
Βραχυχρόνια διαχειρίσιμες κρίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία
Βραχυχρόνια διαχειρίσιμες κρίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία δεδομένης της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής χαλάρωσης και της στήριξης της ΕΚΤ, σημειώνοντας παράλληλα την εντεινόμενη αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους από το χτύπημα του δεύτερου κύματος , η οποία ναρκοθετεί κάθε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα.
Στην παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε το γεγονός ότι λόγω αναβολών πληρωμής που έγιναν λόγω της κρίσης ή μη πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό φορολογικών εσόδων ύψους 5,25 δισ. καθώς και περίπου 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021. “Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν” είπε ο κ. Κουτεντάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του Γραφείου είπε ότι δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης όχι όμως για να χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.
Αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι η ύφεση του 11,7% που κατέγραψε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη εντός της ΕΕ αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση του τζίρου του τουρισμού. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα να ξεπεράσει στο 9μηνο τα 10,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.
Στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρόλα αυτά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κίνδυνους για την οικονομία. Η διάρκεια όσο και η έκταση των επιπτώσεων αυτού του δεύτερου κύματος είναι άγνωστες, γνωρίζουμε όμως πως όσο διευρύνονται οι οικονομικές και δημοσιονομικές απώλειες της πανδημίας, τόσο παρατείνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι την επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση. H Ελλάδα έχει έναν πολύ υψηλό λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (βλ. Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ).
Facebook Comments