Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα της ενοικίασης σπιτιού στο Σούνιο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες, Τρίτη, δημοσίευσε το μισθωτήριο της ενοικίασης της κατοικίας του, ενώ έστειλε και εξώδικα σε δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν και δημοσίευσαν το θέμα της παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας.

Ωστόσο, μερικά χρόνια πριν, στα χρόνια του μικρού και αντιπολιτευτικού Συνασπισμού, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση των παραθαλάσσιων περιοχών από ιδιώτες.

Ειδικότερα, σημείωνε σε μια παλαιότερη ομιλία του «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, που πολλά χρόνια, ήταν και είναι ένα στολίδι της Αττικής και του δήμου εδώ, όπου οι πολίτες εδώ και Αθηναίοι που έρχονται για να χαρούν ένα σαββατοκύριακο το μπάνιο τους, έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στη παραλία. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν μπορεί να νοικιάζεται. Δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται και δεν μπορεί κανένας να μας υψώσει τείχη και συρματοπλέγματα και να μας απαγορεύσει την είσοδο στην παραλία.»

Και πρόσθετε «δωράκια είναι και οι δωρεάν διακοπές σε ξενοδοχειακές μονάδες, δωράκια είναι και οι κουμπαριές, οι γάμοι και τα βαφτίσια που γίνονται εδώ, με αντάλλαγμα βεβαίως διευκολύνσεις και με αντάλλαγμα να έχουμε αυτό το έκτρωμα του μπετόν μέσα στη θάλασσα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης. Σημασία έχει ότι για μας δεν έχει κανένα δικαίωμα, με βάση το Σύνταγμα, να ιδιοποιείται την παραλία, τον δημόσιο χώρο και να θέλει να βάλει εισιτήριο και συρματοπλέγματα».

Σε άλλο σημείο δήλωνε «Του δώσανε αυτή την έκταση (του ιδιώτη) έναντι ανταλλάγματος πινακίου φακής. 15.000 ευρώ τον χρόνο, που 15.000 ευρώ δεν μπορεί να δώσει κάποιος να φτιάξει ένα καλύβι (…).Κι αν το καταλάβουν αυτό καλά, ότι πλέον παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας κι αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Θα πάψουν πια να μας ενοχλούν και με τις αγωγές και με τις μηνύσεις και με τα εξώδικα(…). Ο αέρας που αναπνέουμε, η θάλασσα, η αμμουδιά, ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.»

Facebook Comments