Σε νέα ιστορικά χαμηλά η απόδοση του 10ετούς
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούσαν έναν σημαντικότερο καταλύτη για τα ελληνικά ομόλογα
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούσαν έναν σημαντικότερο καταλύτη για τα ελληνικά ομόλογα
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούσαν έναν σημαντικότερο καταλύτη για τα ελληνικά ομόλογα από ό,τι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η αγορά έχει αποτιμήσει εδώ και καιρό τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ μέσω του PEPP, το οποίο έτσι και αλλιώς “τρέχει” μέχρι και το 2021, με την επέκτασή του να μην αποτελεί τόσο σημαντικό νέο τη συγκεκριμένη στιγμή. Εάν το πρόγραμμα έληγε στο τέλος της φετινής χρονιάς το οποίο και είναι κοντά, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά καθώς η επέκτασή του θα ήταν “φλέγον” θέμα για τους ελληνικούς τίτλους.
Εδώ και καιρό οι επενδυτές “ποντάρουν” σε αυτό το σημαντικό δίχτυ προστασίας το οποίο ήταν και ο βασικός οδηγός του ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά το sell-off του Μαρτίου. Άλλωστε ήδη οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ καλύπτουν την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο φέτος όσο και του χρόνου (συνολικά φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ με βάση το τρέχον μέγεθος του PEPP και την τρέχουσα χρονική του διάρκεια έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τα 12 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει εκδώσει φέτος ο ΟΔΔΗΧ και τα 11 δισ. ευρώ περίπου που αναμένεται να εκδώσει το 2021).
Από την αρχή του προγράμματος τον Μάρτιο και έως το τέλος του 2020, οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τοποθετούνται στα 18 δισ. ευρώ περίπου, καθώς σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία η ΕΚΤ έως τα τέλη Νοεμβρίου είχε αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 16,3 δισ. ευρώ. Όπως έχει σημειώσει η Societe Generale, η αγορά αναμένει σε μέσο όρο ότι η αύξηση του PEPP θα είναι κατά 500 δισ. ευρώ με χρονική επέκτασή του έως τα τέλη του 2021 τουλάχιστον. Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως η αύξηση θα κινηθεί στα 600 εκατ. ευρώ, φέρνοντας το συνολικό μέγεθος του προγράμματος στα 1,95 τρισ. ευρώ. Σε αυτό το σενάριο και ανάλογα με τη χρήση των πόρων του προγράμματος που θα κάνει η ΕΚΤ (μερική ή πλήρης), θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους από 15 έως 22 δισ. ευρώ περαιτέρω το επόμενο έτος.
Ο παράγοντας “Ταμείο Ανάκαμψης” αποτελεί μία διαφορετική υπόθεση ωστόσο. Η συμφωνία για τη δημιουργία του ήταν ο κύριος καταλύτης πίσω από την ενίσχυση των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ειδικά από τα μέσα του 2021. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως λόγω (και) του Ταμείου, η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει το επόμενο έτος, σε όρους αύξησης ΑΕΠ. Η εμφάνιση ωστόσο ρηγμάτων γύρω από αυτήν τη συμφωνία, με το βέτο που ασκήσαν Πολωνία και Ουγγαρία, έθεσαν τη δημιουργία του Ταμείου σε κίνδυνο και άρα τους πόρους που θα εισρεύσουν στις χώρες.
Αν και η αγορά θεωρούσε πως έστω και την τελευταία στιγμή, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως, η Ε.Ε θα κατάφερνε να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, ωστόσο στο τραπέζι ήδη είχαν μπει οι ανησυχίες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Άλλωστε η πιθανή καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Ταμείου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να προχωρήσει τον Οκτώβριο στην τελευταία του έξοδο στις αγορές για το έτος, με στόχο να αποφύγει την όποια πιθανή διαμάχη και αναταραχή.
Οι διεθνείς οίκος τόνιζαν πως μία από τις μεγάλες προκλήσεις αυτού του μήνα για τα ευρωπαϊκά assets ήταν οι εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η είδηση χθες για τον πιθανό συμβιβασμό και τη συμφωνία της Πολωνίας και της Ουγγαρίας με τη Γερμανία, οδήγησε σε υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου και το γεγονός ότι τα πράγματα δείχνουν πως αυτό δεν θα αλλάξει, πυροδότησε νέες αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η Citi εκτιμά σε σημερινή της έκθεση πως αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί. Όπως επισημαίνει, η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο στον προϋπολογισμό προκειμένου να σταματήσουν έναν νέο κανονισμό που να συνδέει την καταβολή χρημάτων με το κριτήριο του κράτους δικαίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις πλέον, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Πολωνίας να δηλώνει χθες ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Αυτό, τονίζει η Citi, συνέβαλε στη χθεσινή υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων, καθώς η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους από τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, όπως επισημαίνει, εάν αυτή η συμφωνία επισημοποιηθεί από την Ε.Ε στην Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώνεται πως σήμερα τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν νέο ισχυρό ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 0,6% και στο 0,588%, ενώ το 5ετές φλερτάρει έντονα με τα αρνητικά επίπεδα καθώς το yield του διαμορφώνεται στο 0,019% μόλις (πτώση 75%). Ήδη εδώ και καιρό τα 2ετή και 3ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, ενώ χθες η Ελλάδα έσπασε άλλο ένα ρεκόρ καθώς κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια για ένα έτος, καθώς η απόδοση στα έντοκα 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο -0,26%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments