Έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και έντονες διαβουλεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο αποτελεί μια σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, περιλαμβάνοντας πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συμφωνία αναφορικά με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, που συνιστά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ακόμα ένα βήμα» και «μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, οι «27» της ΕΕ εγκαλούν την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της, ενώ καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Ζητούν, παράλληλα, από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ωστέ να εξεταστούν μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως στο κείμενο συμπερασμάτων καταδικάζονται «τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια», ενώ γίνεται έκκληση να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών:

«Oι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται, παράλληλα, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει, τέλος, «τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ενώ η ΕΕ δηλώνει έτοιμη «να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία», αλλά και να εξακολουθήσει «την συνεργασία» με την κυβέρνηση της Άγκυρας «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Facebook Comments