Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Η Ελλάδα, με εξαίρεση περιοχές στα βόρεια, ήταν  στο «πράσινο» στον χάρτη του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), είχε καλύτερες επιδόσεις, με βάση την εικόνα της την περασμένη εβδομάδα, είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε οριστικά με την περιπέτεια του κορωνοϊού, ώστε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από χθες η χώρα παίζει άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται, είναι και στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία». Ξέρουμε ότι μια επιδείνωση είναι πολύ εύκολη σε μικρό χρονικό διάστημα. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση εν όψει Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε πως έως τέλος Ιανουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα άλλες 429.000 δόσεις εμβολίων από τη Pfizer. Σκοπός είναι τον Ιανουάριο να τεσταριστεί σιγά-σιγά το σύστημα με το εμβόλιο της Pfizer και ελπίζουμε γρήγορα να υπάρξουν εγκρίσεις και για τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, ώστε από τον Φεβρουάριο να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς.

Για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας απάντησε πως εντός αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, με την επιτροπή ειδικών, ώστε να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Επανέλαβε δε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο επισήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε το επίπεδο κρουσμάτων και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών την επόμενη εβδομάδα και τότε θα πάρουμε αποφάσεις.

Facebook Comments