Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας για τον covid-19 και αυτό απλώς  σηματοδοτεί την αρχή το τέλους της πανδημίας. Με αφετηρία την 27η Δεκεμβρίου και χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2021, είναι στο χέρι μας να «χτίσουμε» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στην κοινότητα προκειμένου να πάρουμε πάλι τις ζωές μας πίσω. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε, τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε όλοι μαζί, νικητές, στον τερματισμό αυτού του ιδιότυπου «μαραθωνίου». Αυτού του αγώνα δρόμου για τη ζωή μας που …τρέχουμε από το Φεβρουάριο του 2020 όταν αναφέρθηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Μέχρι τον Ιούνιο σταδιακά θα περάσουν τα σύνορα τουλάχιστον 25 εκ δόσεις, αρκετές για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Όμως στο δρόμο που διανύσαμε μέχρι τώρα δυστυχώς δεν είμαστε πάντα όλοι μαζί. Και το πιο θλιβερό είναι ότι εξακολουθούμε να πορευόμαστε σε μεγάλο βαθμό διχασμένοι. Το πιο τραγικό είναι ότι δεν είμαστε όλοι εδώ καθώς μέχρι αυτή την ώρα που γράφω αυτές τις αράδες, μετράμε πάνω από 4000 νεκρούς στη χώρα μας.. Αυτό και μόνο το νούμερο αρκεί για να μην δικαιολογούνται πανηγυρισμοί.

Ωστόσο, οι αριθμοί μαρτυρούν επίσης ότι έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε πως τα καταφέραμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Κράτη με αντίστοιχο πληθυσμό όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία μετράνε πολλαπλάσια κρούσματα και θύματα σε σχέση με την Ελλάδα. Η σύγκριση δε με πολυπληθέστερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιττή ενώ η Γερμανία με το πιο ισχυρό σύστημα υγείας και τις περισσότερες ΜΕΘ στη γηραιά Ήπειρο, ζει κανονικό εφιάλτη με σχεδόν 30.000 νεκρούς..

Η Ελλάδα λοιπόν, με τη γλώσσα των αριθμών, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πανδημία, είτε αρέσει αυτό σε κάποιους, είτε όχι.

Για να συμβεί αυτό όμως συνέτρεξαν μία σειρά από λόγοι με πρώτο και βασικό ότι Πολιτεία και πολίτες έκαναν σε ικανοποιητικό βαθμό τα βασικά.

Όμως τώρα που το φως στο τουνελ δεν αχνοφαίνεται απλώς αλλά είμαστε κοντά για να περάσουμε στην άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς που στην κοινή προσπάθεια αντί να βοηθούν έβαζαν και δυστυχώς εξακολουθούν να βάζουν λογής εμπόδια.

Δεν θα τους ξεχάσω και αυτό είναι υπόσχεση στον εαυτό μου.

Δεν θα ξεχάσω αυτούς που στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στο ξεκίνημα και όταν ακόμα όλοι δεν είχαμε αντιληφθεί τι ερχόταν, έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν γιατί ακυρώθηκαν τα καρναβάλια.

Αυτούς που μετρούσαν τις ημέρες κάνοντας μια περίεργη αναγωγή με τις χώρες που ήδη ήταν στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, λέγοντας πχ ότι «σήμερα είμαστε τάδε Φεβρουαρίου Ιταλίας, και δείνα Ισπανίας». Περίμεναν βλέπετε να γίνουμε Ιταλία και Ισπανία..

Αυτούς που έβριζαν χυδαία υπουργούς με τα πρώτα κρούσματα, λες και η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την παγκόσμια εξαίρεση να αφήσει τον κορονοϊό εκτός συνόρων. Μάλλον θα είχαν ως πρότυπο τη Βόρεια Κορέα..

Αυτούς τους πολιτικούς που θυμήθηκαν ότι δεν έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας και ικανό αριθμό ΜΕΘ όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται επικίνδυνα. Το πιο χυδαίο από όσα διάβασα και άκουσα ήταν ότι έχουμε νεκρούς γιατί δεν έχουμε ΜΕΘ..

Αλλά και εκείνους τους πολιτικούς που έλεγαν πάντα αυτό που θα ακουγόταν ευχάριστο στους πολίτες. Ναι, εκείνους που ποτέ δεν πρότειναν δημόσια να ληφθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την ίδια ώρα άλλοτε ζητούσαν πότε να ανοίξει η αγορά και ο τουρισμός και άλλοτε κατηγορούσαν εύκολα την κυβέρνηση και για τα δύο. Α, και τους τοπικούς παράγοντες που απειλούσαν θεούς και δαίμονες στην προοπτική να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα στην περιφέρειά τους..

Επίσης εκείνους τους κληρικούς σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας που είτε παραβίαζαν τους νόμους, είτε τους εφάρμοζαν χλιαρά. Κάποιοι έδειξαν ότι είχαν το μυαλό τους στο παγκάρι και μόνο. Αλλά και εκείνους στην κυβέρνηση που τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο lockdown, έκαναν τα …στραβά μάτια για να μην χαλάσουν τις καρδιές των ιερέων και κυρίως των ψηφοφόρων. Και βέβαια δεν εξαιρούνται οι πιστοί (;) που κάτι θα έχουν καταλάβει λάθος και δεν έδωσαν την παραμικρή σημασία στα λόγια και τις πράξεις φωτισμένων και υπεύθυνων ιερέων όπως για παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σημειώνω ότι η συλλειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα Φραγκίσκο φορώντας μάσκες, ήταν κατά την άποψή μου η πιο σπουδαία και φιλάνθρωπη κίνηση ποιμένων του Χριστιανισμού.

Δεν θα ξεχάσω και εκείνους που συνωστίστηκαν με τη θέλησή τους και με κάθε τρόπο. Σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια, πλατείες, πλαζ, συγκεντρώσεις, πορείες, εκκλησίες. Και βέβαια δεν θα ξεχάσω ότι τα λεωφορεία και οι συρμοί του Μετρό δεν ήταν τόσα πολλά ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αλλά δεν είμαι ηλίθιος να επιρρίψω εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι’αυτό στη σημερινή ή την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν είχαν προβλέψει ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πανδημία και δεν αύξησαν έγκαιρα τον μεταφορικό στόλο ώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να πάψουν στην πράξη να είναι μαζικής..

Δεν θα ξεχάσω και τους επιδημιολόγους του πληκτρολογίου. Ναι, αυτούς που στην καλύτερη αμφισβητούσαν και στη χειρότερη έβριζαν επιστήμονες όπως ο κ. Τσιόδρας και η κα Παπαευαγγέλου.. Αυτούς που κατά καιρούς επιδίδονται σε δυσοίωνες προβλέψεις οι οποίες 9 στις 10 φορές έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα.

Δεν θα ξεχάσω και αυτούς που βλέπω να στεναχωριούνται κάθε φορά που βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα γιατί προφανώς το τέλος της πανδημίας δεν εξυπηρετεί τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Βλέπετε είναι οι κρίσεις που τους δίνουν οξυγόνο και λόγο ύπαρξης.

Δεν θα ξεχάσω και όσους ποτέ δεν είδαν να γίνεται κάτι καλό. Που ακόμα και τώρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, φοβίζουν τον κόσμο ότι και το ερχόμενο Πάσχα θα είμαστε με καραντίνα, το καλοκαίρι του 2021 δεν θα έχει σχεδόν καμία διαφορά με το περσινό και τα επόμενα Χριστούγεννα θα μετράμε πάλι άτομα στο οικογενειακό τραπέζι..

Και μια και μίλησα για τα εμβόλια.. Δεν είναι μόνο οι αρνητές και οι ψεκασμένοι που δεν θα ξεχάσω. Δηλαδή, δεν είναι μόνο οι δηλωμένοι αντιεμβολιαστές και οι βλάκες που πιστεύουν διάφορες μπούρδες και ανοησίες όπως για παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παρεμβαίνει στο γενετικό μας υλικό.. Είναι και εκείνοι που πίστευαν ή μάλλον θα ήθελαν, οι εμβολιασμοί να αργήσουν. Ένας από αυτούς το φθινόπωρο, όταν ήδη άρχιζε να γίνεται κουβέντα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα επερχόμενα εμβόλια, μου συνιστούσε ωσάν να ήταν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, να είμαι συγκρατημένος και να μην περιμένω να έρθει κανένα εμβόλιο πριν περάσουν 3-4 χρόνια.. Τόσα τον βόλευαν.. Τότε ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στο μπαλκόνι με καταγγελτικές ανακοινώσεις για την κακή κυβέρνηση που ..επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας με τα εμβόλια. Σαν χιονοστοιβάδα ακολούθησαν ο ένας μετά τον άλλο ηγέτες χωρών, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν και οι επικεφαλής διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών προαναγγέλλοντας ότι τα εμβόλια έχουν ανακαλυφθεί και έρχονται..

Δεν θα ξεχάσω και αυτούς που σήμερα αμφισβητούν ότι θα έχουμε επάρκεια για να εμβολιαστούμε όσοι το επιθυμούμε ενώ ταυτόχρονα – και αυτό είναι το πιο τρελό – δηλώνουν και επιφυλακτικοί για να εμβολιαστούν.. Μάλλον θα σπεύσουν αμέσως μόλις τους καλέσουν και ευτυχώς!

Δεν θα ξεχάσω και όσους ζητούν μονίμως πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα αλλά οι ίδιοι δεν τηρούν ούτε τα πιο βασικά όπως για παράδειγμα να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. «Σιγά μην βγω με μάσκα σαν τον τρελό στους δρόμους όπως λέει ο Χαρδαλιάς», σχολίασε ένας όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.   

Δεν θα ξεχάσω, όχι γιατί κρατάω μανιάτικο σε κανέναν. Ούτε γιατί είμαι εγώ αυτός που τήρησα πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες. Προσπάθησα όμως. Και εξακολουθώ να προσπαθώ βλέποντας πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να βγούμε από αυτή την περιπέτεια και να είμαστε όλοι εδώ και υγιείς, σωματικά και ψυχολογικά.

Δεν θα ξεχάσω λοιπόν ποτέ αυτούς που στη μάχη με τον covid-19 είχαν και έχουν ως γνώμονα αυτό που στο μικρό μυαλουδάκι τους θεωρούν καλό για το κόμμα τους και εκείνους που το μόνο που έκαναν όλους αυτούς τους μήνες ήταν να πληγώνουν ψυχολογικά τους διπλανούς τους.

Δεν θα ξεχάσω αυτούς που έθεσαν με κάθε τρόπο σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, είτε ήταν ανεύθυνοι, είτε ανίδεοι ξερόλες. Και εδώ δεν υπάρχει απαλλαγή λόγω βλακείας.-

Facebook Comments