Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2021 προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις συστάσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, η JPMorgan αυξάνει τις τιμές-στόχους για την Alpha Bank στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,70 ευρώ πριν και την Εθνική Τράπεζα στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ προηγουμένως, επαναλαμβάνοντας και για τις τρεις τη σύσταση “υπεραπόδοση” (overweight).

Αντίθετα, η επενδυτική τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,10 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, λόγω της μετατροπής των CoCos σε μετοχές, διατηρώντας επίσης της σύσταση για τη μετοχή σε “ουδέτερη” neutral.

Alpha Bank
Πιο αναλυτικά, η JPMorgan πιστεύει ότι η Alpha Bank βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να επιταχύνει την επιστροφή στην ομαλότητα, υποστηριζόμενη από την καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωσή της -η καλύτερη μεταξύ των τραπεζών- που η τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Όπως σημειώνει, παρότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού καθυστέρησε την ανάκαμψη, πιστεύει ότι ο ισολογισμός της τράπεζας προσφέρει αρκετό χώρο για να απορροφήσει το βραχυπρόθεσμο σοκ της πανδημίας.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αναμένει οι προβλέψεις να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2020 και το 2021, σε συνάφεια με την ευρύτερη εκτίμησή της για τις τράπεζες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Eurobank
Για τη Eurobank, η JPMorgan σημειώνει ότι με το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (με δείκτη NPE κάτω του 15% στο γ’  τρίμηνο του 2020, η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση στο τρέχον περιβάλλον, με ισολογισμό υψηλότερου επιπέδοι ποιότητας και περισσότερο περιθώριο για τη διαχείριση και την επικέντρωσή της στην δημιουργία αξίας μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ενώ βλέπει το κόστος κινδύνου να παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την άποψή της για τις ευρωπαϊκές και τις τράπεζες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, εκτιμά ότι οι προβλέψεις θα μειωθούν σημαντικά κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ το 2022, με αποτέλεσμα ~70 βάσης κόστος προβλέψεων, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των τραπεζών.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι μετοχές της Eurobank διαπραγματεύονται 0,4 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας, με premium 0,2 έως 0,3 φορές έναντι των άλλων τραπεζών, αλλά προσθέτει ότι ο αμυντικός χαρακτήρας του ισολογισμού της Eurobank το δικαιολογεί, κατά την άποψή της, ενώ τα υγιή διεθνή ανοίγματα της τράπεζας προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο διαφοροποίησης.

Εθνική Τράπεζα
Για την Εθνική Τράπεζα, η JPMorgan σημειώνει ότι η θετική της άποψη βασίζεται στη δυνατότητα της τράπεζας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα γρηγορότερα και απλούστερα από τις άλλες τράπεζας.

Όπως σημειώνει, παρότι το ξέσπασμα της πανδημίας καθυστερεί την προσπάθεια, η καθυστερεί την ιστορία, η ΕΤΕ έχει υψηλής ποιότητας ισολογισμό που τις παρέχει άνεση, με υψηλά επίπεδα κάλυψης και σταθερούς δείκτες κεφαλαίου. Επιπλέον, τα εφάπαξ κεφαλαιακά κέρδη  800 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν δημιουργήσει ένα άνετο buffer για τα κέρδη της τράπεζας, επιτρέποντάς της να εμφανίζει το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η JPMorgan σημειώνει ότι παρότι η αγορά εξακολουθεί να αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια τιτλοποίησης, αναμένει από την τράπεζα να κινηθεί προληπτικά για τις ζημιές των τιτλοποιήσεων, αξιοποιώντας τη φετινή ισχυρή κάτω γραμμή του ισολογισμού της.

Τράπεζα Πειραιώς
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η JPMorgan εκφράζει την ικανοποίησή της για το turnaround story της τράπεζας. Όπως σημειώνει μετά από σειρά εξαγορών, η Πειραιώς έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της αγοράς, με μερίδιο 30% στα δάνεια.

Δεδομένου του μεγέθους των εξαγορών, σημειώνει ότι η Πειραιώς έχει σχετικά την υψηλότερη δυναμική μεταξύ των τραπεζών για την επίτευξη συνεργιών και τη μείωση κόστους, που αποτελεί βασικό μοχλό επέκτασης του περιθωρίου της προ προβλέψεων κερδοφορίας.

Προσθέτει, πάντως, ότι η ασθενέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας και το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ρίχνουν τη “σκιά” στην κατά τα άλλα σταθερή ανάκαμψη της τράπεζας σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά σημειώνει ότι η διοίκηση λαμβάνει απτά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η εκκρεμούσα μετατροπή των CoCos της τράπεζας ύψους 2 δισ. ευρώ είναι θετική, παρά τη βραχυπρόθεσμη αραίωση των μετοχών και την αύξηση του ποσοστού που κατέχει το κράτος. Η JPMorgan σημειώνει ότι η απομάκρυνση του κινδύνου των CoCos θα κάνει τη μετοχή της Πειραιώς πιο προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν μείνει μακριά λόγω των CoCos.

Επιπλέον, η πρόσθετη προσαύξηση του δείκτη CET1 κατά 40 μονάδες που θα “εξοικονομήσει” η τράπεζα ετησίως, ίση με 495 εκατ. ευρώ πληρωμών κουπονιών σε τρία χρόνια έως το 2022.

Facebook Comments