Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο μακροζωίας και γονιμότητας, οι Πέρσες το αποκαλούν και «φρούτο του Παραδείσου». Το ρόδι έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την καλοτυχία.

Με αδιαμφισβήτητη νοστιμιά και θρεπτική αξία, το ρόδι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, πολυφαινολών, καθώς και ικανοποιητική ποσότητα μετάλλων.

«Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη δημιουργίας  αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερόλη)». «Η επιφερόμενη μείωση της φλεγμονής το καθιστά αποτελεσματικό κατά της οστεοαρθρίτιδας, υπέρ της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας καθώς και χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Επιπρόσθετα βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και στην προώθηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων».

1. Καρδιοαγγειακά

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη  περιεκτικότητα του ροδιού  σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Φαίνεται ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. Ακόμα πιστεύεται ότι ενισχύει τη δράση των στατινών, οπότε συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

2. Για τον καρκίνο του προστάτη

Έχει μελετηθεί η  δράση του χυμού ρόδι κατά του καρκίνου του προστάτη.   Σε μια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν κάνει χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη και έπιναν χυμό ρόδι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διπλασιαστεί το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο)  τους. Οι πρώτες μελέτες δημιουργούν ελπίδες ότι το ρόδι μπορεί να έχει δυνητικά ωφέλη για τον καρκίνο του προστάτη αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί. Το ρόδι εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε πειραματικά μοντέλα των πνευμόνων, του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος και του παχέος εντέρου.

3. Βοηθά στη μείωση του λίπους

Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το ρόδι και τα εκχυλίσματά του έχουν  θετική επίδραση στην μείωση του λίπους. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του ροδιού στην παχυσαρκία, και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί για το πώς αυτά τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοηθούν στη μείωση του λίπους.

4. Αντιιική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη δράση   

Ωφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι επωφελής  για τα άτομα με αρθρίτιδα. 

Facebook Comments