Ομολογουμένως, η Αλβανία δεν ήταν ποτέ ο στενότερος σύμμαχος στην περιοχή μας. Κι όμως, το τελευταίο διάστημα και παρά τη σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έντι Ράμα κάνει ορισμένα ενδιαφέροντα ανοίγματα.

Η Τουρκία φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη στάση της Αλβανίας ως προς τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο, αλλά και για τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο χώρες για παραπομπή της διαφωνίας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και αυτό γιατί, αφενός οι Τούρκοι δεν θέλουν να ανοίξει μια συζήτηση για 12 μίλια στο Αιγαίο, όπου «ισχύει» το παράνομο casus belli τους από το 1995, αφετέρου το κοστούμι της Χάγης φαίνεται πως τους πέφτει «στενό», αν κρίνει κανείς από την τουρκική δυσανεξία να δώσουν ημερομηνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με το σαφώς καθορισμένο πλαίσιο που ίσχυε όλα τα χρόνια ως το 2016.

Κάπως έτσι, η άφιξη Ράμα στην Αθήνα και οι συζητήσεις του με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό το πρίσμα ότι έρχεται απευθείας από την Τουρκία, όπου είδε τον Ερντογάν και συνυπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες. Κάπου εδώ, όμως, προσφέρεται μια ευκαιρία για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί ο κ. Ράμα φαίνεται πως ζητεί την ελληνική συνδρομή, προκειμένου η χώρα του να πάρει ορισμένα εμβόλια και να ξεκινήσει τη διαδικασία των εμβολιασμών, έστω και συμβολικά. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ράμα είχε αποταθεί στη Pfizer και είχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία, όμως, ανετράπη λόγω της νέας συμφωνίας της εταιρίας με την Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ζητά την, έστω, συμβολική συνδρομή της Ελλάδας, όπως η χώρα μας έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments