Telegraph: Η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου €100 δισ.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να έχει... ελπίδα να ξεφύγει από την σοβαρή ύφεση
Η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να έχει... ελπίδα να ξεφύγει από την σοβαρή ύφεση
Η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να έχει… ελπίδα να ξεφύγει από την σοβαρή ύφεση στην οποία έχει πέσει, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (NIESR), το μεγαλύτερο βρετανικό think tank, όπως αναφέρει η Telegraph.
Όπως προειδοποιεί, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι δημοσιονομικοί στόχοι προκαλούν ασφυξία στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της ανάλυσης, στο τέλος του 2016 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2007 και κατά 7% πριν την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.
«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν προ της ένταξης στο ευρώ, το 2001, ούτε βέβαια στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Επομένως προβλέπουμε σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση», σημειώνει ο αναλυτής του NIESR, Jack Meaning.
Με μία διαγραφή χρέους ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν το συνολικό χρέος σήμερα φτάνει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ, θα απαλειφθεί ένα βάρος που φτάνει στο 55% του ΑΕΠ. Ετσι θα μειωθεί το χρέος στο 130% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα φτάσει στο 186,9% του ΑΕΠ.
Μόνο αν συμβεί αυτό ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ για χρέος που θα φτάνει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, είναι εφικτός.
Το βρετανικό think tank εκτιμά ότι ύφεση 3% το 2015 και 2,3% το 2016 με τη συρρίκνωση της οικονομίας να συνεχίζεται και το β΄ εξάμηνο του 2016.Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις η Ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ-ευρώ μεγέθη της πριν το πρώτο μισό του 2023.
Η έκθεση αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ να χτυπήσει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη ελληνική οικονομία. «Όσο οι προοπτικές της Ελλάδας μειώνονται ολοένα και περισσότερο, τίθεται το ερώτημα πώς θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει
Επίσης, σημαντικό λάθος, σύμφωνα με το NIESR, είναι και ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα από τους δανειστές. «Για να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει αυτούς τους στόχους θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση», σημειώνεται.
Το NIESR, υπολογίζοντας την επίδραση που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη, σημειώνει πως η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το εθνικό προϊόν κατά 0.25% φέτος και 1% το 2016 και το 2017. «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυξήσεις του ΦΠΑ λόγω της σημασίας που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της χώρας, Μόνο που αυτή η αύξηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση της και ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος».
Facebook Comments