Διάσημος έγινε ο Ρίτσαρντ Μπαρνέτ από το Άρκανσο- «Μπίγκο» για τους φίλους του- όταν εισέβαλε στο Καπιτώλιο μαζί με άλλους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, μπήκε στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, φωτογραφήθηκε χαλαρά με τα πόδια επάνω στο γραφείο, ενώ, όπως λένε, πήρε μαζί του κι έναν υπηρεσιακό φάκελο για σουβενίρ. Μόνο που αυτή η «διασημότητα» θα έχει συνέπειες: το απόγευμα της Παρασκευής πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Μπαρνέτ στην πόλη Λιτλ Ροκ του Άρκανσο. Με την κατηγορία της «βίαιης εισβολής» στον χώρο του Κογκρέσου.

Λίγο αργότερα η Ντάιαν Άπτσαρτς, επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Λιτλ Ροκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι γίνεται έρευνα και στην ιδιωτική κατοικία του συλληφθέντος. «Αυτή τη στιγμή εκτελούμε δικαστικό ένταλμα και ερευνούμε την κατοικία του κ.Μπαρνέτ», ανέφερε. «Ελπίζουμε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά όπως γνωρίζετε είμαστε πάντα προσεκτικοί και σχολαστικοί στις έρευνές μας, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έρευνα σε εξέλιξη, γι αυτό δεν μπορώ να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο». Παράλληλα η Ντάιαν Άπτσαρτς κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν τις αρχές με πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν για να εντοπιστούν οι πρωταίτιοι για τις ταραχές, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι απειλές αυτοδικίας. «Καλούμε την κοινή γνώμη να δει τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τα επεισόδια στην ιστοσελίδα FBI.com, καθώς και τις αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η πράκτορας του FBI. «Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα βοηθήσουν να ταυτοποιήσουμε τους υπεύθυνους για τις βίαιες πράξεις που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Έχουμε όμως πληροφορίες ότι η κοινότητα της πόλης Γκραβέτ, οι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και η οικογένεια του κ.Μπαρνέτ έχουν δεχθεί απειλές. Το FBI δεν θα ανεχθεί απειλές, αυτό είναι απαράδεκτο. Ο κ.Μπαρνέτ είναι υπό κράτηση».

«Να παραιτηθεί ο πρόεδρος»

Σε πολιτικό επίπεδο όλο και περισσότερα στελέχη των Δημοκρατικών ζητούν την άμεση παραίτηση ή ακόμη και την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πάντως, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε δημοσίως ότι στις 20 Ιανουαρίου επίκειται «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο, χωρίς βέβαια να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς περί «εκλογικής απάτης». Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο: «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί. Εάν δεν παραιτηθεί, πιστεύω ότι πρέπει να αποπεμφθεί. Λένε ότι έτσι κι αλλιώς έχει μόνο 13 μέρες στην εξουσία. Μα δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι να δείξουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μία τέτοια κατάσταση».

Εάν πράγματι συμβεί αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει δύο φορές τη διαδικασία αποπομπής. Οι ίδιοι οι οπαδοί του Τραμπ υποστηρίζουν ότι κατά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο δεν συμπεριφέρθηκαν με βιαιότητα, αλλά αντιθέτως εξέφρασαν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Ο Άντριου Κουόμο έχει διαφορετική άποψη. «Αυτό δεν ήταν πολιτική κινητοποίηση, δεν ήταν έκφραση δημοκρατίας», λέει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. «Αυτό ήταν αναρχία. Ήταν μία έκρηξη μίσους. Ήταν το αποτέλεσμα ενός ηγέτη ο οποίος, επί τέσσερα χρόνια κολακεύει τα χειρότερα ένστικτα του κόσμου, επενδύει στον φόβο, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις».

Απίθανη η αποπομπή Τραμπ

Hγετικά στελέχη των Δημοκρατικών προετοιμάζουν νέα διαδικασία αποπομπής του προέδρου Τραμπ και δεν αποκλείεται να καταθέσουν σχετική πρόταση τη Δευτέρα. Μετά από επαφές με την κοινοβουλευτική ομάδα η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι “οι βουλευτές ζητούν την άμεση παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ” και αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό, τότε η ίδια θα δώσει τις απαραίτητες εντολές για εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής. Η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται βέβαιη, εάν πράγματι κατατεθεί σχετικό αίτημα. Ωστόσο είναι μάλλον απίθανη η έγκριση της Γερουσίας, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Στην πλειοψηφία τους οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξακολουθούν να στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο. Εξαίρεση αποτελεί η Λίζα Μουρκόφσκι, γερουσιαστής από την Αλάσκα. Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Anchorage News δηλώνει για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να φύγει, αρκετή ζημιά έχει προκαλέσει. Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κόμμα του Τραμπ, τότε αναρωτιέμαι ειλικρινά, αν είναι ακόμα το κατάλληλο κόμμα για μένα…»

Facebook Comments