«Παράνομο, επαχθές και επονείδιστο» χαρακτήρισε το ελληνικό δημόσιο χρέος η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξαμήνου της Βουλή. Παρεμβαίνοντας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε τη μη αποπληρωμή του χρέους.

«Είχα αναφερθεί στην ανάγκη λογιστικού ελέγχου και διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» τόνισε, εκθειάζοντας το έργο της επιτροπής με «επιστράτευση προσώπων εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας».

«Τα συμπεράσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής» σημείωσε, κατηγορώντας εκ νέου τους δανειστές ότι «εκβιάζουν το κοινοβούλιο».

Η πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε εκ νέου με δριμύτητα κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας για έλλειψη συνεργασίας τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Όπως ισχυρίστηκε, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο.
«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η ΤτΕ να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος»,σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τον διακανονισμό που υπέγραψε με την Siemens ως υπουργός Οικονομικών είναι μια από τις προτεραιότητες της μετά το δεκαπενταύγουστο» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο επίσης για «εξόχως πολιτικές παρεμβάσεις του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής» σχολιάζοντας την έκθεσή του που ασκούσε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία. Χαρακτήρισε δε ως «μικροπολιτικό σημείωμα» την έκθεση.

«Δεν συμμερίζονται όλοι και όλες την ανάγκη να δουλεύει η Βουλή για τον πολίτη» δήλωσε δε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής, υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει και πρωτοβουλία για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου.

Facebook Comments