Jefferies: Οι ελληνικές τράπεζες οι ωφελημένες του ριμπάουντ που θα φέρει το 2021
Η Jefferies σε νέα της έκθεση για την παγκόσμια κατανομή κεφαλαίων μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και το ξεκίνημα της εκστρατείας του εμβολιασμού
Η Jefferies σε νέα της έκθεση για την παγκόσμια κατανομή κεφαλαίων μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και το ξεκίνημα της εκστρατείας του εμβολιασμού
Η Jefferies σε νέα της έκθεση για την παγκόσμια κατανομή κεφαλαίων μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και το ξεκίνημα της εκστρατείας του εμβολιασμού σε πολλές χώρες, επισημαίνει πως τα χρηματιστήρια των χωρών της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα και ειδικά ο τραπεζικός τους κλάδος θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι αυτού του ριμπάουντ που θα φέρει το 2021, με την Ελλάδα να τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς, σε όρους μεγαλύτερων περιθωρίων για κέρδη από την επιστροφή του τουρισμού στην οδό της κανονικότητας.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες μαζί με αυτές της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας τοποθετούνται σε αυτές που θα υπεραποδώσουν στη συνέχεια.
Όπως επισημαίνει η Jefferies, η ταχύτητα της διάθεσης του εμβολίου σε καμία περίπτωση δεν είναι ομοιογενής με ευρύ διαχωρισμό μεταξύ των χωρών. Παρά το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών έχουν σημειώσει δυναμικά κέρδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η κερδοφορία των εταιρειών συνεχίζει να αναθεωρείται, ενώ οι οικονομικές συνθήκες χαλαρώνουν. Η επιτυχής υιοθέτηση των εμβολίων αναμένεται, κατά τον οίκο, να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες εντός περιφερειών και των χωρών που έχουν τους μεγαλύτερους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.
Τα νέα για ένα επιτυχημένο εμβόλιο τον περασμένο Νοέμβριο ώθησαν τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World σε νέα ιστορικά υψηλά και συνοδεύτηκαν από μια βαθιά αλλαγή στην όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, ανεβάζοντας τις διαθέσεις των χαρτοφυλακίων να επενδύσουν σε αγορές όπως η Κίνα, στο δ’ τρίμηνο του 2020, αλλά και σε αγορές και καλάθια μετοχών με υψηλό beta (όπως η Ελλάδα), ενώ οι αγορές των ΗΠΑ άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά στο τέλος του προηγούμενου έτους. Με την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το χειρότερο σενάριο για τις μετοχές των τραπεζών λόγω του αποπληθωρισμού που μπορεί να προκαλέσει η πανδημία, συνεπώς υποχωρεί, όπως τονίζει η Jefferies.
Όμως, ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα για τις αγορές μετοχών από αυτό το σημείο, προειδοποιεί, θα είναι η διάθεση των εμβολίων να αποτύχει να αποκτήσει ευρεία μορφή είτε μέσω μη διαθεσιμότητας είτε λόγω του ότι ο πληθυσμός δεν είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί. Αυτό, σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μην ανοίξουν ξανά οι κλάδοι των υπηρεσιών.
Πάντως, η υψηλή αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έχει δώσει ξεκάθαρα στην αγορά την εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερο από το σοκ της πανδημίας για τις οικονομίες έχει τελειώσει, αν και για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα απαιτηθεί ένας άλλος σημαντικός παράγοντας – η προθυμία των ανθρώπων να δεχθούν εμβολιασμό.
Η “ελπίδα” είναι ότι με τον εμβολιασμό των ιατρών και των πιο ευάλωτων ομάδων, η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να μειωθεί σημαντικά επιτρέποντας έτσι στην οικονομία να επιστρέψει σε κάποια ομαλότητα. Ένας κρίσιμος περιοριστικός παράγοντας για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 ήταν η διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, σημειώνει ο οίκος. Ενώ οι επενδυτές μετοχών επικροτούν τις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, μεγάλο μέρος του κινδύνου φερεγγυότητας της οικονομίας έχει αναληφθεί από τον “ισολογισμό”, δηλαδή τα δημόσια οικονομικά των χωρών. Υπό αυτήν την έννοια, οι τράπεζες σε περιοχές όπως η Ευρώπη, έχουν ξεφύγει αρκετά από τον αντίκτυπο της πανδημίας μέχρι στιγμής.
Κατά την Jefferies, οι οικονομίες στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασικό κλάδο και έχει μεγάλο βάρος στο ΑΕΠ αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανακούφιση από τον εμβολιασμό όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Και το πολύ ενδιαφέρον είναι πως σε αυτές τις χώρες οι τραπεζικοί κλάδοι έχουν υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς τους τελευταίους 12 μήνες.
Σε αυτές τις χώρες ο οίκος τοποθετεί την Ελλάδα, με τον τραπεζικό της κλάδο να αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα έντονα από το come back του τουρισμού που θα ξεκινήσει με της ευρεία διάθεση των εμβολίων. Μάλιστα η χώρα μας τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Jefferies, η συμβολή του τουρισμού και των ταξιδιών στο ΑΕΠ κινείται στο 21,,2%. Πριν την Ελλάδα τοποθετούνται το Μακάο, οι Φιλιππίνες, και η Ταϊλάνδη, ενώ μετά την Ελλάδα έρχονται η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, το Μεξικό, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments