Ιταλία: Επιστροφή στην πολιτική αστάθεια;
Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 156 γερουσιαστές, κατά 140, και οι 16 του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, απείχαν από την ψηφοφορία
Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 156 γερουσιαστές, κατά 140, και οι 16 του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, απείχαν από την ψηφοφορία
Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 156 γερουσιαστές, κατά 140, και οι 16 του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, απείχαν από την ψηφοφορία. Κάτι που σημαίνει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά με πολύ μεγάλα εμπόδια.
Ιδίως αν ληφθεί υπόψη το ότι στις 156 ψήφους υπέρ της κυβερνητικής του συμμαχίας συμπεριλαμβάνονται εκείνες τριών ισόβιων γερουσιαστών, δυο πολιτικών που μέχρι χθες ανήκαν στην «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ορισμένων πρώην, απογοητευμένων «πεντάστερων». Όλα αυτά την ώρα που η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, όπως τις καθυστερήσεις στην διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών αλλά και τον κίνδυνο έκρηξης της ανεργίας τους αμέσως επόμενους μήνες.
Στην αντιπολίτευση ο Ρέντσι
O Ρέντσι, επισήμως, δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής περνά στην αντιπολίτευση, αλλά με μια κάποια «ελαστικότητα». Παραδείγματος χάρη, πρόκειται να υπερψηφίσει την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, για να δοθούν νέες οικονομικές βοήθειες στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση.
Η πρώτη πιθανή κίνηση του Κόντε θα είναι να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, για να εκτιμήσουν τις ρεαλιστικές πιθανότητες επιβίωσης της παρούσας κυβέρνησης. Από την μια ο Ματαρέλα αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις για μια όσο γίνεται πιο σταθερή διαχείριση της χώρας. Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Nομικής, μπορεί να απαντήσει ότι θα προσπαθήσει να διευρύνει την νέα του πλειοψηφία, τις επόμενες εβδομάδες. Με την ελπίδα, πιθανότατα, να καταφέρει να πείσει μέρος των γερουσιαστών του Ρέντσι, να επιστρέψουν στο πρώτο τους «πολιτικό σπίτι», στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ιταλία επιστρέφει στην παραδοσιακή πολιτική της αστάθεια. Με την διαφορά ότι στην φάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως έκανε ήδη , ουσιαστικά, δια στόματος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι) θέλει να είναι σίγουρη ότι τα τεράστια κονδύλιά που ετοιμάζεται να διαθέσει, θα αξιοποιηθούν με μια μακρόπνοη και αποδοτική στρατηγική.
Facebook Comments