Εύσημα από ΔΝΤ για την Πορτογαλία
Με θετικά σχόλια ολοκλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την παρακολούθηση της οικονομίας της Πορτογαλίας
Με θετικά σχόλια ολοκλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την παρακολούθηση της οικονομίας της Πορτογαλίας
Κατά τη σχετική έκθεση που συντάχθηκε, η ανάκαμψη παραμένει σταθερή φέτος με την αρωγή των αυξανόμενων εξαγωγών και της τόνωσης της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση των επενδύσεων. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και προβλέπεται να αυξηθεί 1,6% το 2015 συνολικά. Η δε ανεργία υποχώρησε τα τελευταία τρίμηνα, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μετά τη δραστική της άνοδο το 2013 και το 2014. Στα τέλη Μαρτίου του 2015 υποχώρησε στο 13,7%.
Ωστόσο, το χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ίσως ανασχέσει τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν είναι εύκολο να συντηρηθεί χωρίς περαιτέρω προσπάθειες να περισταλεί το χρέος των επιχειρήσεων και να διευκολυνθεί η ανατοποθέτηση πόρων από τις μη βιώσιμες και χαμηλής παραγωγικότητας εταιρείες. Οι εξαγωγές, τώρα, ευνοήθηκαν από τη ζωηρή ανάκαμψη της γειτονικής Ισπανίας, αν και χρειάζονται στήριξη με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει αξιοπιστία σε επίπεδο πολιτικής από την πορτογαλική κυβέρνηση, ώστε να μη δυσκολέψουν οι συνθήκες χρηματοδότησης της χώρας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του παρατηρεί ότι η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας της Ελλάδας δεν επηρέασε ουσιαστικά την Πορτογαλία, καταδεικνύοντας τη βελτίωση των μεγεθών της και του βοηθητικού εξωτερικού περιβάλλοντος. Η χώρα, συγκεκριμένα, ωφελήθηκε από τις ευνοϊκές τιμές εμπορευμάτων, τα χαμηλά επιτόκια και το αποδυναμωμένο ευρώ. Αναφορικά, τώρα, με το τραπεζικό σύστημα στην Πορτογαλία, αυτό συνολικά παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Εντούτοις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 12,3% στα τέλη Μαρτίου, εντείνοντας τις πιέσεις στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς τα τελευταία απορροφούν υψηλά λειτουργικά κόστη. Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση των δαπανών τους και την αναβάθμιση της χρηματοπιστωτικής απόδοσής τους.
Facebook Comments