Μέσα σε δύο μόνο μέρες η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα υποτίμησε το γουάν κατά συνολικά 3,5% σε σχέση με το δολάριο. Εκπρόσωποι της τράπεζας μιλούν για μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ελεύθερη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Θυμίζουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού εθνικού νομίσματος είναι «δεμένη» στο δολάριο.

Με δεδομένη την ισοτιμία αυτή, η κεντρική τράπεζα ορίζει την διακύμανση του γουάν συνήθως κατά συν ή πλην 2%. Αρκετοί ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η κεντρική τράπεζα επιδιώκει μακροπρόθεσμα ένα αδύναμο γουάν με στόχο την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών.

Και ακριβώς αυτός είναι ο στόχος, δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας επενδύσεων του κινεζικού υπουργείου Οικονομίας Ζανγκ Γιουτσόνγκ: «Η αναπροσαρμογή του γουάν συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών μας. Η απόφαση θα βοηθήσει τη οικονομία μας».

Το κίνητρο είναι πιθανότατα η μικρότερη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η οποία είναι φέτος με 7% η χαμηλότερη των τελευταίων 25 ετών. Επιπλέον εντείνονται οι ενδείξεις για μια οικονομική στασιμότητα. Έτσι, για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα μειώθηκε τον Ιούλιο στο 6% από το 6,6% που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

ΔΝΤ: «Ευπρόσδεκτη κίνηση»

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ένα πόλεμο συναλλαγματικών ισοτιμιών υποστηρίζοντας ότι το παράδειγμα της Κίνας μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Υπάρχουν ωστόσο και οικονομικοί αναλυτές που δεν ανησυχούν, όπως ο Τζοφ Λε Ουί: «Δεν διακρίνω ότι η Κίνα φοβάται για την πορεία της οικονομίας της. Θέλει απλά να μειώσει την πίεση προς τους εξαγωγείς της χώρας και η υποτίμηση είναι ένας τρόπος για να το πράξει».

Στο κάτω κάτω θεωρείται από πολλούς απολύτως λογικό, όταν εξασθενεί η αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας να υποτιμάται το εθνικό της νόμισμα. Για το ΔΝΤ πρόκειται για μια «ευπρόσδεκτη κίνηση», μιας και η Κεντρική Κινεζική Τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ισοτιμίας, με τον οποίο οι διεθνείς αγορές αποκτούν σημαντικότερο ρόλο. Για «θετική εξέλιξη» μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης του γουάν χθες και σήμερα έκανε λόγο στις Βρυξέλλες και η ΕΕ.

Facebook Comments