«Ναι» από τη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο πέλαγος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική την σημερινή ημέρα διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα και οπουδήποτε. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει, απάντησε η κυβέρνηση
Το άρθρο 4, υπερψηφίστηκε μεν αλλά δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία αντίστοιχη με την αρχή του νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία το άρθρο 4 έλαβε 180 ψήφους “υπέρ”, 119 ψήφους “κατά” και 1 “παρών”. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει σε αλιευτικά σκάφη χωρών της ΕΕ να αλιεύουν μέσα στα χωρικά της ύδατα που πλέον γίνονται 12 ναυτικά μίλια. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί στο εσωτερικό δίκαιο, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων και να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας.
«Και χθες και σήμερα και ο πρωθυπουργός, ευθέως τοποθετήθηκε επί του διαρκούς ισχυρισμού του ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών γραμμών, περί διαφορετικών διατυπώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω την σαφή κατακλείδα του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. Νομίζω αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη διήμερη συζήτηση και τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ήταν μια εξαιρετική, κατά τούτο συνεδρίαση, και θεωρώ τιμή μου που, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισηγήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενό στρατηγικής. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι και για την Κρήτη, όπως και για κάθε άλλο σημείο της επικράτειας, έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε. Είναι σαφής η διαφορετική ποιότητα των δύο δηλώσεων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τη στρατηγική του. «Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης αφενός για να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα και επίσης, ενόψει ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας. Αναφορικά δε με τις διερευνητικές επαφές είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με ποια θετική στρατηγική θα επιδιώξει έντιμη συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός είπε σήμερα το αυτονόητο. Ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, οπουδήποτε στη θαλάσσια περιοχή, όπως και όταν το κρίνει εθνικά σκόπιμο», ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε ότι «δεν συνιστά έλλειψη στρατηγικής όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες», δηλαδή η συμφωνία με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, η συνεννόηση με την Αλβανία, οι εταιρικές σχέσεις με το Ισραήλ, με τα αραβικά κράτη. «Η χώρα έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση δρα. Δεν αντιδρά στα γεγονότα. Είναι όντως ιστορική μέρα η σημερινή. Χαίρομαι γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης πράγμα πολύ σημαντικό για την κρίσιμη δεκαετία που έχει η χώρα», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Facebook Comments