Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, o Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να “χτίσει” πάνω στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κυρώσεις στην Τουρκία, που είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε -μαζί με την Κύπρο- το καλοκαίρι του 2019».

«Το Δεκέμβρη του ‘19, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στη Βουλή ότι οι κυρώσεις δεν είναι στη στρατηγική της ελληνικής πλευράς», υπενθύμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «αυτήν την επιλογή την πληρώσαμε, γιατί φάνηκε ότι για να μπορούμε να έχουμε έναν αξιόπιστο διάλογο με την Τουρκία χρειαζόμαστε στο τραπέζι αφενός τις κυρώσεις ή έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων, αφετέρου μία θετική ευρωτουρκική ατζέντα».

Ακόμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αδειάσει μια σειρά από κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΝΔ, για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τα οποία είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με αυτήν την κίνηση, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το θέμα». «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τότε ο ίδιος δεν έκανε κάποια δήλωση γιατί αντιλαμβανόταν την πολυπλοκότητα του θέματος. Το να αδειάζεις τόσο εύκολα το πολιτικό προσωπικό του κόμματός σου για να προστατεύσεις την εικόνα σου, ειδικά σε ζητήματα τόσο ευαίσθητα όπως της εξωτερικής πολιτικής, είναι επικίνδυνη μεθοδολογία για έναν πρωθυπουργό και δημιουργεί τεράστιο θέμα αξιοπιστίας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. svg%3E

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «την ίδια αναξιοπιστία έδειξε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία σήμερα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών», τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποδείχθηκε σημαντική στρατηγική ήττα του σχεδιασμού του Ερντογάν για τα Βαλκάνια, ο οποίος είχε επενδύσει στη μισαλλοδοξία και στην όξυνση».

«Ο κ. Μητσοτάκης, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δεν έχει καταφέρει ακόμα να κλείσει τα εσωτερικά θέματα εντός της ΝΔ, ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Γι’ αυτό το λόγο δε φέρνει και τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, γιατί φοβάται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα και ότι θα έχει απώλειες», είπε και σημείωσε ως κορυφαίο παράδειγμα της έλλειψης αξιοπιστίας της κυβέρνησης, τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά «στην οποία αρνείται οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία, ενώ αρνείται και τον ορίζοντα της Χάγης».

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σταθεί όρθια η κοινωνία μέσα στην πανδημία»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι έρχεται ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στις πολιτικές της στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας και γι’ αυτό πυροδοτεί συνεχώς τέτοια σενάρια».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι εκλογές, αλλά η επαφή με την κοινωνία που πλήττεται και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της νέας χρεοκοπίας η οποία απειλεί τους πολίτες, εξαιτίας των πολιτικών της ΝΔ», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν δούμε τα ποιοτικά στοιχεία, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως το πάγωμα και η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου ή η συνταγογράφηση των τεστ, συγκεντρώνουν πλειοψηφικά ποσοστά στους πολίτες». «Σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, θα είμαστε έτοιμοι, με το πρόγραμμά μας, να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε μία εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Facebook Comments