Μετά από πενταετή διακοπή Ελλάδα και Άγκυρα ξεκινούν και πάλι διάλογο. Αντικείμενο η διένεξη για τα αποθέματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης για το αέριο».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Άγκυρα, Αθήνα και κυρίως οι Βρυξέλλες θεωρούν την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου μήνυμα αποκλιμάκωσης στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες.

Προς το παρόν ωστόσο δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα. Αθήνα και Άγκυρα δεν μπορούν καλά καλά να συμφωνήσουν για το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Η Ελλάδα θέλει να μιλήσει αποκλειστικά για τα θαλάσσια σύνορα που είναι καθοριστικά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου.

Από τη πλευρά της η Τουρκία εκτός από το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων θέλει να συνομιλήσει για τα όρια των νησιών, την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο. H επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται εν μέρει διπλωματική επιτυχία για την ΕΕ, αλλά και το Βερολίνο που δραστηριοποιείται ως διαμεσολαβητής.

Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ίσως σε κάποια χρόνια να μην έχουν πια τη σημερινή σημασία αν αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Σχετίζεται και με εδαφικά ζητήματα, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν για αρκετά χρόνια τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ. Η Ελλάδα ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να εξοπλίζεται αγοράζοντας μαχητικά και φρεγάτες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία ανήκει στις δέκα χώρες παγκοσμίως που είναι θέση να ναυπηγήσουν μεγάλα πολεμικά πλοία».

Facebook Comments