Ιταλική κυβερνητική κρίση, μέρος δεύτερο. Η ψήφος εμπιστοσύνης της γερουσίας, παρά την σχετική πλειοψηφία που εξασφαλίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν αρκετή. Ο Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο και να υποβάλει παραίτηση. Τώρα η πρωτοβουλία και ευχέρεια κινήσεων περνούν στον ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί όπως πάντα όλες τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να τελειώσει η κρίση.

Ο στόχος του Κόντε είναι να λάβει όσο γίνεται πιο σύντομα νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: με την αλλαγή των υπουργών και την επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος δηλαδή ευελπιστεί να πεισθούν το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ρέντσι (παρά την θεαματική ρήξη που επήλθε), αλλά και μέρος της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι να στηρίξουν την νέα προσπάθεια του.

Τα χρονικά περιθώρια βέβαια είναι πολύ στενά: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το αναλυτικό πρόγραμμα της Ιταλίας για το πώς εννοεί να ξοδέψει  τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συγχρόνως υπάρχει βέβαια και η καθημερινή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τις γνωστές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων. Διαφορετικά έχουμε την εναλλακτική της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής με όλα τα μεγάλα κόμματα ή τον πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Την τελευταία αυτή εξέλιξη  δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, αλλά ορισμένα στελέχη της κεντροαριστεράς άρχισαν τώρα να δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλειστούν και ότι όλα θα κριθούν από τις επόμενες ώρες.

Αν ο Κόντε καταφέρει να βρει (όπως φαίνεται) τουλάχιστον επτά με οκτώ γερουσιαστές, οι οποίοι  να προσχωρήσουν σε μια ήδη υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα και να τον στηρίξουν, θα συνεχίσει να κυβερνά. Διαφορετικά θα πρέπει πιθανώς να επιστρέψει στην πανεπιστημιακή του έδρα στην Φλωρεντία.

Facebook Comments