Όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη θα αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις αναλόγως την επιδημιολογική επιβάρυνση κάθε περιοχής. Αυτό καταρχάς σημαίνει πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων και τακτικών ελέγχων, καθώς και αυστηροποίησή τους σε «κόκκινες» περιοχές με μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η Αττική.

Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε τι αριθμό θα κυμανθούν τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα (θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσουν ξανά τα 1.000), ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται παρεμβάσεις, καθώς οι εισηγήσεις για μέτρα από τους ειδικούς πληθαίνουν.

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας το ΣΚ από τις 18:00

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το Σαββατοκύριακο και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18:00 έως τις 5:00 το πρωί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού τα σχολεία είναι κλειστά, άρα δεν θα υπάρχει ούτε κινητικότητα παιδιών, ούτε γονέων.

Προφανώς αν αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο και τα καταστήματα θα κλείσουν το Σάββατο στις 17:00, ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις, ενώ παραμένει στο τραπέζι η σκέψη να επιστρέψει το λιανεμπόριο αποκλειστικά στη μέθοδο λειτουργίας click away.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή sms προς το 13033 και κωδικό 1, πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας για όσους πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους.

Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα κατοικίδιου.


Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου, δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο δήμο για το Σαββατοκύριακο και εντός των ορίων της Αττικής.

Η πιθανότητα επιβολής ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου του 2020 για διάστημα ορισμένων εβδομάδων βρίσκεται πάντα «πάνω στο τραπέζι», φαίνεται όμως ότι για την ώρα θα διατηρηθεί ενδεχομένως μια στάση αναμονής για περισσότερων ημερών δεδομένα πριν ληφθεί μια τέτοια «σκληρή” απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των τοπικών παρεμβάσεων πάντα αποτελούν το αυξημένο τέστινγκ, η …εξονυχιστική ιχνηλάτηση, η συνεργασία με τοπικούς δήμους και κοινότητες που θα συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Οι επιδημιολόγοι θα προχωρήσουν σήμερα σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, κατά την οποία θα καταλήξουν κατόπιν ψηφοφορίας στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Ηδη, πάντως, μέλη της Επιτροπής εκφράζουν δημόσια την άποψή τους για άμεση δράση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας υποστήριξε πως στο “κόκκινο” βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη – όπου βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα.

Την επανεκτίμηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η εμπειρία από την εκθετική αύξηση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού καθώς αποδείχθηκε πόσο γρήγορα μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία. Στην Αττική η κατάσταση βρίσκεται μια «ανάσα» πριν ξεφύγει. Απόδειξη τα σχεδόν 4.000 ενεργά κρούσματα που χθες σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν την περασμένη Παρασκευή ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 2.800.

Facebook Comments