Την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΜEGA.

Όπως εξήγησε, εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης το 2020 ανήλθε στα 24 δις, ενώ για το 2021, έχουν δοθεί 7,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δήλωσε, ότι την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την Πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα».


Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019».

Ακόμα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν τμήματα από κάποιες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «σχεδιάζουμε διάφορα».

Εστίαση

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και στον κλάδο της εστίασης. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, με αβεβαιότητες και προβληματισμούς. Σέβομαι και ακούω τις αγωνίες του κόσμου της αγοράς» είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα τα ενισχυτικά μέτρα έχουν πετύχει.

Η εστίαση, σημείωσε, υπέστη τεράστια ζημιά. «Περίπου το 30% του κλάδου, είχε αύξηση του τζίρου, λόγω του delivery. Το 70% έπαθε τεράστια ζημιά».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το 84% του κλάδου της εστίασης, ήτοι, 64.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από την πολιτεία. «Δώσαμε περίπου 1 δις ευρώ στην εστίαση και 1,1 δις στους εργαζομένους της εστίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλη τη ζημιά στην εστίαση. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσουμε».

Σχετικά με την απαλλαγή των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο, ξεκαθάρισε, ότι με τα σημερινά δεδομένα το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, άρα συμπεριλαμβάνει και άλλα κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Πάγιες δαπάνες

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας, γνωστοποίησε ότι υπάρχει στο τραπέζι ένα μέτρο στήριξης για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. «Είναι ένα νέο μέτρο που θα υλοποιήσουμε, το συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Αφορά την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Μάρτιο 2020 και όλο το 2021».

Όπως είπε, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αφορά ποιες θα είναι οι μορφές των δαπανών που θα καλύπτονται αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, για το θέμα των επιταγών, ανέφερε, ότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε την Πέμπτη και πήρε ΦΕΚ. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα» σχολίασε, λέγοντας ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ.

Facebook Comments