To PEPP και οι ελληνικές τράπεζες, οι γνωστοί δύο μεγάλοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία τους, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads αυτό το έτος, όπως σημειώνει η BofA σε νέα της έκθεση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, για τα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης, το 2021 αναμένεται να μοιάζει πολύ με το β’ εξάμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, και ορισμένες πολιτικές αβεβαιότητες στην πορεία, τα περιφερειακά spreads μπορούν ακόμη να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να συρρικνωθούν περαιτέρω, χάρη στη μεγάλη στήριξη της ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει η BofA, δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση.

Όπως και για άλλες χώρες, οι αγορές της ΕΚΤ έχουν τη δυνατότητα να υπερκαλύψουν την προσφορά. Επιπλέον, ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση των εκδόσεων, ενώ η ζήτηση των ελληνικών τίτλων από τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων) θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον στήριξη δεδομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τις πράξεις της ΕΚΤ.

Όπως τονίζει η BofA,  η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, υποθέτοντας ότι χρησιμοποιεί τα 900 δισ. ευρώ του προγράμματος PEPP (αφήνοντας 190 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα φάκελο για το πρώτο τρίμηνο του 2022). Υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο τον φάκελο, αυτό θα ήταν μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο το 90% των αγορών του PEPP σε ομόλογα του δημόσιου τομέα (σε σύγκριση με το 98% μέχρι στιγμής) και υποθέτει ότι η ΕΚΤ θα κάνει τη συμμετοχή της στα ελληνικά ομόλογα να συγκλίνει προς το capital key της Ελλάδας (αγοράζοντας έως 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα ομόλογα φέτος, για να αντισταθμίσει τις υπερβάλλουσες αγορές που πραγματοποίησε το 2020).

Εάν ωστόσο η ΕΚΤ διατηρήσει τον αργό ρυθμό των αγορών PEPP που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, αντί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη χρήση του φακέλου PEPP, οι αγορές της θα ισοδυναμούσαν με 14 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments