Παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «αθλιότητες και fake news».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  μίλησε για την μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, αλλά και την ίδρυση της ένοπλης πανεπιστημιακής αστυνομίας σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες, σε μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές. Δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικός διάλογος, η Βουλή λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς, επιμένετε να φέρετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που εγείρει αντιδράσεις, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ακόμα και τους αστυνομικούς αλλά και σημαντικά στελέχη της παράταξής σας.

Σε μια εποχή που οι φοιτητές και οι μαθητές δεν μπορούν να κάνουν μάθημα εσείς επιμένετε. Στέλνετε χιλιάδες λιγότερους εισακτέους στα ΑΕΙ και αλλάζετε το πλαίσιο εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η επιμονή;» ανέφερε και επισήμανε απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας πως «ενώ το μυαλό των παιδιών της Γ’ Λυκείου, των φοιτητών, των οικογενειών τους είναι στην πανδημία, ενόσω έχουμε κρούσματα στα σχολεία, εσείς προχωράτε ακάθεκτη».

«Τα σχολεία κλείνουν κι ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για το 3ο κύμα που έρχεται και ζητούν μέτρα, εσείς επιμένετε να νομοθετήσετε, να ψηφίσετε σε αυτές στις συνθήκες χωρίς να κατανοείτε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλείτε μονάχα την αντιπολίτευση αλλά την κοινή γνώμη. Εκτός κι αν το κατανοείται και το κάνετε ακριβώς γι’ αυτό» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για «αθλιότητες», αλλά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία σημειώνοντας:

«Αθλιότητα πρώτη. Η προσπάθεια που έγινε το Σάββατο προκειμένου αυτές οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου να μην προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες. Μάταιος ο κόπος. Δεν είμαστε στην εποχή όπου ό,τι δεν προβάλεται στην τηλεόραση δεν υπάρχει. Παλιότερα ήταν έτσι. Σήμερα το διαδίκτυο δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.

Αθλιότητα δεύτερη. Η ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ που προέτρεπε τους παραγωγούς να μην παίζουν βίντεο από το μπαλκόνι της Ικαρίας, αλλά ούτε και πλάνα του Λιγνάδη με άλλους. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι;. Που κάλυπτε η κ Μενδώνη επί δύο εβδομάδες, μόνη της ή με εντολές άλλων. Τέτοιου είδους σκονάκια στην Δημόσια Τηλεόραση είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Ούτε στην Λούφα και Παραλλαγή. Κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ έχει καταντήσει η δημόσια τηλεόραση, που αμέσως μετά τις εκλογές πέρασε στην ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αθλιότητα τρίτη: Η προσπάθεια από τον φοβερό εκπρόσωπο της ΝΔ που στα κανάλια προσπαθούσε να εξισώσει το κορονο-γλέντι της Ικαρίας με μια επίσημη επίσκεψή μου στην Πάτρα όπου συνάντησα εκπροσώπους φορέων. Τητρώντας όλα τα μέτρα. Να εξισώσει το γλέντι του ανέμελου πρωθυπουργού με μια ανακοινωμένη συνάντηση όπου φορούσαμε μάσκες… Και δεν ήπιαμε ούτε καφέ. Φτάσατε στο σημείο να σας σχολιάζει ακόμα και η Καθημερινή. Ότι κάνατε αντιπολίτευση με τα ταπεράκια και άθλιο λαϊκισμό. Κάνετε επικοινωνιακή πολιτική για τα πανηγύρια. Χωρίς ρυθμό και χωρίς ουσία» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αθλιότητα τέταρτη. Η απόπερά του κυβερνητικού εκπροσώπου να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις από την συνέντευξή μου στον Alpha, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Με ρώτησε. “Υπάρχει ρίσκο”. Βεβαίως, είπα και κάλεσα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθεί το ρίσκο. Άλλο το “δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο” και άλλο ότι “αντιλαμβάνομαι το ρίσκο”. Σ’ αυτό το είδος της αθλιότητας έχετε πέσει. Με fake news, αλλαγή των λέξεων να δημιουργήσετε εντυπώσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς δεν προγραμματίζεται η συζήτηση στη Βουλή για θέματα δημοκρατίας. «Δεν την προγραμματίζετε, γιατί μπορείτε. Γιατί ο πρωθυπουργός αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που του έκανα για την εικόνα της Ικαρίας; Γιατί έτσι θέλει. Ε, λοιπόν, δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια ούτε την ίδια την δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη».

«Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στα μουλωχτά στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας. Την ευθύνη ότι αν δεν αναστείλετε την συζήτηση και ψήφιση του Ν/Σ σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που ίσως επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε «να αναστείλετε τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας. Αυτό θα ήταν και η καλύτερη πράξη που θα οδηγούσε και στην αποκλιμάκωση διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων. Φέρτε το αμέσως μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεση, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της μόλυνσης και της αύξηση κρουσμάτων. Σταματήστε να συρρικνώνετε την δημοκρατία, να παίζετε με τις ευθύνες για την εξάπλωση του ιού. Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» σημείωσε.

Facebook Comments