Πειραιώς: Προχωρά σε ΑΜΚ – τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ στο Bloomberg
Η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εντός του Φεβρουαρίου και θα βγει στην αγορά
Η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εντός του Φεβρουαρίου και θα βγει στην αγορά
Η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εντός του Φεβρουαρίου και θα βγει στην αγορά εντός του πρώτου τριμήνου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Μάρτιν Τζούρντα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
H τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άλλες πηγές με γνώση του θέματος.
«Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη τι είδους έκδοση θα είναι, αν θα είναι μία συναλλαγή που θα γίνει πλήρως μέσω της αγοράς ή αν θα είναι μία έκδοση δικαιωμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα ήθελε να δει μία μείωση του μεριδίου του στο κεφάλαιο της Πειραιώς κάτω από το 30% από 61,3% σήμερα.
Ο κ. Τζούρντα σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο που διέπει το ΤΧΣ, μία από τις οποίες θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με ίδιους πόρους. Με το μέτρο αυτό, είπε, το ΤΧΣ θα μπορούσε να στηρίξει την πώληση μετοχών, αν χρειαστεί.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% των συνολικών δανείων. «Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των τεσσάρων τραπεζών κάτω από το 10% στο τέλος του 2021», είπε.
Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, δήλωσε ο Τζούρντα. «Eξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα επιχειρηματικά μοντέλα και ζητάμε από τις τράπεζες να δείξουν μεγάλο ρεαλισμό. Πρέπει να μετασχηματίσουν τις τράπεζες», είπε. «Αν τα πράγματα πάνε καλά και οι αγορές είναι φυσιολογικές, θα περίμενα οι ελληνικές τράπεζες να μπορούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά σε ένα έως δύο χρόνια», πρόσθεσε.
Facebook Comments