Η γκάφα του Τσίπρα με τους στίχους του Ελύτη και η απάντηση Μητσοτάκη
Σε γκάφα ποιητικής φύσεως, που έσπευσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις διαδηλώσεις
Σε γκάφα ποιητικής φύσεως, που έσπευσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις διαδηλώσεις
Σε γκάφα ποιητικής φύσεως, που έσπευσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις διαδηλώσεις των φοιτητών ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη για την ανάγκη οι σπουδαστές να επιδιώκουν την αριστεία και να κάνουν καλές σπουδές, μια πρώιμη εκδοχή του συνθήματος αργότερα του ΚΚΕ για τους νέους που πρέπει να είναι πρώτοι στον αγώνα και πρώτοι στις σπουδές.
Σε απάντηση στον πρωθυπουργό για τις αναφορές του στην Νεολαία Λαμπράκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε τα σχόλια- όπως ισχυρίστηκε- του τύπου της Δεξιάς μετά τον εμφύλιο, που αποκαλούσαν- είπε ο κ. Τσίπρας- τους νεολαίους αλήτες με πρησμένα πόδια.
Στην διάρκεια της ομιλίας δεν έγινε αμέσως κατανοητό τι εξυπηρετούσε η αναφορά στα πρησμένα πόδια, στα σχόλια του τότε τύπου που υποστήριζε την ΕΡΕ, αλλά την απορία έσπευσε να εξηγήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Μου έκανε, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι αναφερθήκατε στους «αλήτες με τα πρησμένα πόδια», αναφερόμενος στη Νεολαία Λαμπράκη. Προφανώς κάνατε την παράφραση από το Άξιον Εστί, «νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». Ο Ελύτης το έγραψε αυτό για τους νέους της Κατοχής, όχι για τους νέους της Νεολαίας Λαμπράκη. Πέσατε λίγες δεκαετίες έξω. Αλλά δεν πειράζει, μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής.»
Πού αναφέρεται το ποίημα
H πρώτη οργανωμένη μεγάλη διαδήλωση εναντίον των κατακτητών έγινε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1942 με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου για την ελληνική επανάσταση. Οι Γερμανοί είχαν απαγορεύσει τον εορτασμό. Ο Οδυσσέας Ελύτης εμπνέεται από αυτό το ιστορικό γεγονός στο εμβληματικό έργο του, την ποιητική σύνθεση Άξιον Εστί που δημοσίευσε το 1959.
Το Ανάγνωσμα Τρίτο με τον τίτλο Η Μεγάλη Έξοδος από τα Πάθη του Άξιον Εστί έχει ως θέμα τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Αθήνα με την ευκαιρία του απαγορευμένου εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1942. Από το πρωί το κέντρο της Αθήνας γέμισε με πλήθος κόσμου. Πρωτοστατούσαν οι νέοι, μαθητές και φοιτητές. Σκοπός ήταν να στεφανώσουν τις προτομές των ηρώων της επανάστασης και τον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Οι αρχές της Κατοχής έστειλαν ιππικό και μηχανοκίνητα για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Τα θύματα ήταν πολλά.
Facebook Comments