Το lockdown στην Αττική θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για επέκτασή του τουλάχιστον μια εβδομάδα προκειμένου να φανεί το αποτύπωμα των οριζόντιων μέτρων και στον όγκο των νοσηλειών αλλά και των διασωληνωμενων ασθενών με Covid-19.
 
Βασική αιτία του προβληματισμού είναι οι αυξανόμενες περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και της αυξημένης μεταδοτικότητας που παρουσιάζει αυτή. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρξει ξαφνική άνοδος της μετάδοσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Σαφέστερη εικόνα πάντως για την πορεία της πανδημίας εκτιμάται πως θα υπάρξει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 
Την ίδια ώρα, ο ρυθμός των νοσηλειών παραμένει μεγάλος, με πάνω από διακόσιες εισαγωγές καθημερινά στην επικράτεια, ενώ η άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών είναι πλέον εμφανής.
 

 

 

 

 

 

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί
 
Περισσότερες κατηγορίες του γενικού πληθυσμού μπαίνουν στην εμβολιαστική διαδικασία, όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
 
Σειρά παίρνουν, όπως αναφέρθηκε, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Δηλαδή, μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου. Δεύτερη κατηγορία ασθενών που θα κάνουν το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας είναι όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5. 
 
 
Ακολουθούν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down. 
 
Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου στις 270 χιλιάδες άτομα και ο εμβολιασμός του θα αρχίσει εντός του Μαρτίου.
 
Ακολουθεί η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.  

Facebook Comments