Με επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει “η ευαισθησία μας στην ανθρώπινη ζωή και η δημοκρατική μας αντίληψη δεν μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα μάτια στην πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα”.

Με κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης και ο τομεάρχης  Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρουν ότι «η δημοκρατία όταν είναι ισχυρή, όταν είναι εδραιωμένη στην κοινωνία και στις ψυχές όσων την υπηρετούν, όταν είναι πραγματική δημοκρατία, είναι μεγαλόψυχη, δίκαιη και ανθρώπινη»

Μάλιστα επιτίθενται στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει και σε θεσμικό και σε διαχειριστικό επίπεδο , ακριβώς το αντίθετο». Είναι χαρακτηριστικό πως επικρίνουν ακόμη και την  μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, «δηλαδή του σωφρονιστικού συστήματος» όπως τονίζουν «από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» ενώ χαρακτηρίζουν ως «αναχρονιστικό και αντιεπιστημονικό τον νόμο 4760/20»

Και κάνοντας λόγο για «φοβικότητα της κυβέρνησης στη δημοκρατία, το πολίτευμα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους», σημειώνουν:

«Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην ανθρώπινη ζωή, στην υγεία κάθε ανθρώπου, στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Εκφράζουμε τη διαφωνία αλλά και τη θλίψη μας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνουμε την διαχρονική θέση μας για καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι αποφάσεις εγκληματικών και παραβατικών δράσεων εκδίδονται για όλους τους ανθρώπους από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η ευαισθησία μας στην ανθρώπινη ζωή και η δημοκρατική μας αντίληψη δεν μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα μάτια στην πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ζητάμε από την  κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι πραγματική. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων».

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει επίσημη θέση αν και όταν τα 15 στελέχη του είχαν προχωρήσει σε μια αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση είχε κρατήσει αποστάσεις με τις διαρροές να κάνουν λόγο για ένα θέμα που δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του κόμματος. Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος είχε κρατήσει αποστάσεις σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και όχι απλά του Κουφοντίνα.

Οι κατηγορίες πάντως που εξαπολύουν στην κυβέρνηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά ανοίγουν συζήτηση ως προς την προσπάθεια που γίνεται να δοθεί η εικόνα μια σύγκρουσης πολιτικού περιεχομένου,

Facebook Comments