Το Κόμμα για τα ζώα χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά θετικό το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο. “Αποτελούν ιστορική τομή και άλμα προς τα εμπρός οι πρόνοιες του νόμου”, τονίζει το Κόμμα για τα Ζώα. 
 
Ειδική αναφορά κάνει και στη μεταφορά της αρμοδιότητας που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών κρίνοντάς την ως σωστή και επισημαίνοντας ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κυριαρχούν επί δεκαετίες εντελώς εσφαλμένες αντιλήψεις για την πολιτική για όλα τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς και συντεχνιακές λογικές. Το Κόμμα για τα Ζώα τονίζει ότι “η «θεσμική μνήμη» του ΥΠΑΑΤ για τα ζώα, εντέλει εχθρεύεται τα δικαιώματα των ζώων!”. “Η εποπτεια των Δήμων αναφορικά με τη διαχείριση προγραμμάτων για τα ζώα συντροφιάς θα εξυπηρετηθεί καλυτερα μεσα απο το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποιο λειτουργικά υπάγεται η εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης”, συμπληρώνει. Και ζητά “σε μια μεσοπρόθεσμη όμως προοπτική, χρειάζεται η πολιτική για όλα τα ζώα να ενταχθεί σε ένα ενιαίο υπουργείο, που να αφορά όλα τα ζώα (άγρια, «παραγωγικά» και συντροφιάς) και τα οικοσυστήματα”.
 
Ωστόσο, υπογραμμίζει μία παράλειψη του νομοσχεδίου που αφορά τα Ιπποειδή: “Βασικότερη παράλειψη του νομοσχεδίου είναι η παράλειψη διατάξεων για τα ιπποειδή από τις διατάξεις του, σε αντίθεση με ότι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η ΜΚΟ Ippothesis – Ιπποθεσις απέστειλε στον πρωθυπουργό συγκεκριμένο υπόμνημα με τις θέσεις του κινήματος για τα δικαιώματα των ιπποειδών. Το Κόμμα για τα Ζώα ενστερνίζεται τις παρατηρήσεις αυτές και θα αγωνιστεί να συμπεριληφθούν στον νόμο”. 
 
Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτυπώνει τη ραγδαία ενίσχυση της φιλοζωίας στην Ελλάδα. Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα χρειάζεται όμως να αντιληφθεί πως η αναπτυσσόμενη φιλοζωία αφορά όλα τα ζώα. Είναι αντιφατικό με το ένα χέρι η Βουλή να είναι φιλόζωη για τα ζώα συντροφιάς και με το άλλο να εγκρίνει επιδοτήσεις σε σφαγεία και να θεωρεί τους κυνηγούς πυλώνα της «πράσινης» πολιτικής της χώρας! Χρειάζεται αμέσως να συζητηθεί η εκπόνηση νομικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των ζώων (από «αντικείμενα» σε ενσυναίσθητα μη ανθρώπινα πρόσωπα με εγγενή δικαιώματα)”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του. 
 
“Το Κόμμα για τα Ζώα θα συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε αυτά τα μέτρα να υποστηριχτούν από την ευρύτατη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και ο νόμος να λειτουργήσει πράγματι ως καταλύτης βελτίωσης της ζωής των εκατομμυρίων ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα”, προαναγγέλλει το Κόμμα για τα Ζώα. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα
 
Συνεδρίασε σήμερα Κυριακή 28/2/2021 το Συντονιστικό και οι Επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα και αποφασίστηκε ομόφωνα να δημοσιοποιηθεί η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τον νέο Νόμο για τα ζώα συντροφιάς:

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το γνωρίζουμε ως Κόμμα για τα Ζώα μόνο από από τα στοιχεία που έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση. Μόλις δημοσιοποιηθεί ο Νόμος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά και θα συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση.

Από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, το νομοσχέδιο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά θετικό.

Αποτελούν ιστορική τομή και άλμα προς τα εμπρός οι πρόνοιες του νόμου:
1️⃣ Για τον έλεγχο των γεννήσεων των ζώων συντροφιάς.
2️⃣ Για την επιδότηση των στειρώσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
3️⃣ Για τη γραμμή επικοινωνίας για τις κακοποιήσεις ζώων και την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών.
4️⃣ Για την απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από pet shop και γενικά για τον έλεγχο των αγοραπωλησιών των ζώων συντροφιάς μέσω διαδικτύου.
5️⃣ Για την διευκόλυνση των υιοθεσιών από κατοίκους εξωτερικού και την εφαρμογή του συστήματος traces.
6️⃣ Για τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου ζώων συντροφιάς, ιδιοκτητών, δήμων, φιλοζωικών οργανώσεων, καταφυγίων, εκτροφέων κ.τ.λ.
7️⃣ Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των δήμων στην εφαρμογή προγραμμάτων για τα ζωα συντροφιάς.
8️⃣ Για την ισχυροποίηση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων στη διαχείριση αδέσποτων ζώων.
9️⃣ Για την κατοχύρωση των «πέντε ελευθεριών» για όλα τα ζώα, και όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς.
???? Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή κρατικών φορέων, των ΟΤΑ και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Το Κόμμα για τα Ζώα θα συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε αυτά τα μέτρα να υποστηριχτούν από την ευρύτατη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και ο νόμος να λειτουργήσει πράγματι ως καταλύτης βελτίωσης της ζωής των εκατομμυρίων ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα.

➡️ Εκτός από τα ζώα συντροφιάς υπάρχουν όμως όλα τα άλλα ζώα!

Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτυπώνει τη ραγδαία ενίσχυση της φιλοζωίας στην Ελλάδα. Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα χρειάζεται όμως να αντιληφθεί πως η αναπτυσσόμενη φιλοζωία αφορά όλα τα ζώα. Είναι αντιφατικό με το ένα χέρι η Βουλή να είναι φιλόζωη για τα ζώα συντροφιάς και με το άλλο να εγκρίνει επιδοτήσεις σε σφαγεία και να θεωρεί τους κυνηγούς πυλώνα της «πράσινης» πολιτικής της χώρας! Χρειάζεται αμέσως να συζητηθεί η εκπόνηση νομικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των ζώων (από «αντικείμενα» σε ενσυναίσθητα μη ανθρώπινα πρόσωπα με εγγενή δικαιώματα).

➡️ Για τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ

Θεωρούμε σωστό που η δικαιοδοσία για τα ζώα συντροφιάς μεταφέρθηκε από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ. Στο ΥΠΑΑΤ κυριαρχούν επί δεκαετίες εντελώς εσφαλμένες αντιλήψεις για την πολιτική για όλα τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς και συντεχνιακές λογικές. Η «θεσμική μνήμη» του ΥΠΑΑΤ για τα ζώα, εντέλει εχθρεύεται τα δικαιώματα των ζώων! Η εποπτεια των Δήμων αναφορικά με τη διαχείριση προγραμμάτων για τα ζωα συντροφιάς θα εξυπηρετηθεί καλυτερα μεσα απο το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποιο λειτουργικά υπάγεται η εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε μια μεσοπρόθεσμη όμως προοπτική, χρειάζεται η πολιτική για όλα τα ζώα να ενταχθεί σε ένα ενιαίο υπουργείο, που να αφορά όλα τα ζώα (άγρια, «παραγωγικά» και συντροφιάς) και τα οικοσυστήματα.

➡️ Να συμπεριληφθούν τώρα τα ιπποειδή στον νόμο!

Βασικότερη παράλειψη του νομοσχεδίου είναι η παράλειψη διατάξεων για τα ιπποειδή από τις διατάξεις του, σε αντίθεση με ότι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η ΜΚΟ

απέστειλε στον πρωθυπουργό συγκεκριμένο υπόμνημα με τις θέσεις του κινήματος για τα δικαιώματα των ιπποειδών. Το Κόμμα για τα Ζώα ενστερνίζεται τις παρατηρήσεις αυτές και θα αγωνιστεί να συμπεριληφθούν στον νόμο.


 
image.png
 

 

 


 

 

Facebook Comments