Σε δεινή θέση παραμένει η ελληνική οικονομία
«Η ελληνική κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις ευρώ. Όμως το χρέος της χώρας συνεχίζει να διογκώνεται»
«Η ελληνική κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις ευρώ. Όμως το χρέος της χώρας συνεχίζει να διογκώνεται»
«Η ελληνική κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις ευρώ. Όμως το χρέος της χώρας συνεχίζει να διογκώνεται», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο: «Πρόωρη αποπληρωμή δανείων, αλλά η οικονομία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του EΜΣ και του ΔΝΤ. Παράλληλα ο ΕΜΣ ως μεγαλύτερος πιστωτής διενεργεί δικούς του ελέγχους. Στο πλαίσιο του λεγόμενου “συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης” οι ειδικοί του οργανισμού συντάσσουν ανά τρίμηνο ανάλυση για την ελληνική οικονομία, η οποία μετά την διαδικασία εξυγίανσης το 2018 και το 2019, έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. Η Αθήνα διοχετεύει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία για να στηρίξει παραποιούσες επιχειρήσεις και να διατηρήσει θέσεις εργασίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2020 έκλεισε με έλλειμα 18,2 δις αντί του αναμενόμενου πλεονάσματος των 3,5 δις. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το χρέος έσπασε τέλη της περασμένης χρονιάς νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 374 δις ευρώ.
Και το 2021 δεν αναμένεται εκτόνωση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Από τις αρχές Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε λοκντάουν και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν καταστήματα και εστίαση ή αν θα γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει με 25% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Δυστυχώς ούτε στο μέτωπο της πανδημίας προβλέπεται εκτόνωση της κατάστασης. Τη περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά ημέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα 27 δις ευρώ οικονομικής στήριξης λόγω πανδημίας έχουν ήδη μοιραστεί σε δικαιούχους. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε επιπλέον 7,5 δις, τα οποία όμως δεν θα φθάσουν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει δαπάνες τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμυρίων.
Την ίδια στιγμή συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης τα έσοδα του δημοσίου. Τον Ιανουάριο ήταν κατά 17,4% λιγότερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Ήδη από τώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και φέτος το ελληνικός χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ».
FR: «27 χλμ τείχος κατά των προσφύγων»
«Η ελληνική κυβέρνηση κατασκευάζει στον Έβρο ένα τείχος πέντε μέτρων από ατσάλι. Το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα», σημειώνει η Frankfurter Rundschau με τίτλο «27 χλμ τείχος κατά των προσφύγων». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η κωμόπολη Φέρες βρίσκεται στο Έβρο, ο οποίος σηματοδοτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μήκος σχεδόν 200 χλμ. Σε αυτό το σημείο στις Φέρες, πίσω από το καφέ Κάστρο λίγο πριν ο Έβρος εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο, στο φρούριο Ελλάδα υπάρχουν μερικές κερκόπορτες. Προς το παρόν.
Αμμώδη και βαλτώδη σημεία μέσα στο ποτάμι μοιάζουν να έλκουν πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν από τη Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στη Γερμανία. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Από τις Φέρες ωστόσο είναι ευκολότερο από ότι από άλλα σημεία του ποταμού. Εδώ η Ελλάδα κατασκευάζει ένα νέο τείχος για να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Έχει μήκος 27 χιλιόμετρα, 8 πύργους ελέγχου και κοστίζει περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ενισχύεται ο φράχτης στις Καστανιές 104 χλμ βορειότερα ενώ το ύψος του αυξάνεται από 3,50 μέτρα στα 4,30. Στο σημείο αυτό ο Έβρος δεν αποτελεί το ελληνοτουρκικό σύνορο διότι περνά μέσα από τουρκικό έδαφος.
Το νέο τείχος στις Φέρες θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο. Το έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. “Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες”, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε περίπτωση που γίνονταν δημοσκόπηση στις Φέρες για το νέο τείχος σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες θα απαντούσαν ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Το πόσο άλλαξε το κλίμα του ντόπιου πληθυσμού έναντι των προσφύγων μετά την αρχική συμπάθεια και κατανόηση φάνηκε πριν από ένα χρόνο στηκρίση που ξέσπασε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τους πρόσφυγες. Η πλειονότητα στην Ελλάδα τάσσεται κατά προσφύγων και μεταναστών που περνούν παράνομα στη χώρα. Όταν τους ρωτάς οι Έλληνες το παραδέχονται ανοιχτά. Θεωρούν ότι το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας τους και και πως η ΕΕ τούς έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους».
Facebook Comments