Η ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ματαίωσε σήμερα μια πρώτη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω καθυστέρησης που σχετιζόταν με τα ιορδανικά δικαιώματα υπερπτήσεων προκάλεσε μια σπάνια μομφή από το Αμάν σχετικά με έναν διαφιλονικούμενο ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ.

Σχολιαστές θεώρησαν ότι η επίσκεψη αυτή στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ εξομάλυνε πέρυσι τις σχέσεις του, ήταν μια ευκαιρία για τον Νετανιάχου να ενισχύσει τα διπλωματικά διαπιστευτήριά του ενόψει των ισραηλινών εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Τα ΗΑΕ δεν είχαν επιβεβαιώσει επίσημα την προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία διέρρευσε σε ισραηλινά ΜΜΕ χθες, Τετάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, ο ίδιος και ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχγιάν συμφώνησαν να την επαναπρογραμματίσουν.

Μια καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης από το Αμάν για το αεροπλάνο του Νετανιάχου “προφανώς” προήλθε από την ακύρωση μιας επίσκεψης του Ιορδανού πρίγκιπα διαδόχου Χουσέιν μπιν Αμπντάλα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ χθες λόγω μιας διαμάχης που αφορούσε διευθετήσεις ασφαλείας στο σημείο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τελικά η άδεια δόθηκε αλλά ήταν πολύ αργά προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του Νετανιάχου, που περιελάμβανε συναντήσεις με τον Ούγγρο και τον Τσέχο ομόλογό του αργότερα σήμερα, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άιμαν αλ-Σαφάντι επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στο Αλ Άκσα — που θα ήταν η πρώτη ενός μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Σαφάντι είπε πως ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν μπιν Αμπντάλα σχεδίαζε να συμμετάσχει μαζί με Παλαιστίνιους πιστούς σε μια τελετή στο τέμενος, που είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και βρίσκεται στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Οι Εβραίοι τιμούν τον τόπο αυτό ως το σημείο όπου βρίσκονταν κάποτε δύο αρχαίοι ναοί τους και έχει αποτελέσει συχνά σημείο ανάφλεξης της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Facebook Comments