Πριν 10 μήνες δεν υπήρχε εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σήμερα έχομε όχι μόνο ένα αλλά τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά εμβόλια από διάφορες εταιρείες και χώρες. Μπαίνομε πλέον στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης του κορονοϊού.

Το πιο πρόσφατο εμβόλιο που έλαβε έγκριση για χρήση, το παράγει η Βελγική εταιρεία Janssen Pharmaceuticals που είναι θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Το εμβόλιο έχει δείξει 66% αποτελεσματικότητα, αλλά φθάνει το 100% μετά την 49η ημέρα από τότε που ελήφθη η δόση, έχει το αβαντάζ ότι είναι φθηνό απαιτεί μία μόνο δόση και το κυριότερο μπορεί να αποθηκευτεί για έως και τρεις μήνες σε ψυγείο. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση  παρήγγειλε 200 εκατομμύρια από τα νέα εμβόλια, η Ενωση Αφρικής 123 εκατομμύρια και η Αμερική 100 εκατομμύρια.

Ο κάτωθι πίνακας περιλαμβάνει τα εμβόλια από τις διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε κλινικές δοκιμές και οι ενδεικτικές τιμές ανά δόση, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Τα δύο πιο γνωστά εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως είναι  αυτό που ανέπτυξε η Pfizer (με την Biotech) και το Moderna με αποτελεσματικότητα 95% και 94% αντιστοίχως. Και τα δύο εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις που πρέπει να γίνουν σε διάστημα 21-28 ημερών. Το πρόβλημα με αυτά τα εμβόλια είναι ότι πρέπει να διατηρούνται σε ειδικές θερμοκρασίες και να χρησιμοποιηθούν σε σύντομο διάστημα. Το εμβόλιο Moderna μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες, αλλά το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποθηκευτεί στους -80C, που απαιτεί ειδικές μονάδες κατάψυξης και δημιουργεί αρκετά λογιστικά προβλήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Ένα άλλο εμβόλιο είναι το Αγγλικό της Novavax που έχει αποδειχθεί ότι είναι 89% αποτελεσματικό και επίσης είναι αποτελεσματικό ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Αγγλία.  Επίσης, έχομε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που έχει δείξει ένα μέσο βαθμό επιτυχίας 70% αν και σε μερικές κλινικές δοκιμές έφθασε μέχρι 90% αποτελεσματικότητα. Απαιτεί δύο δόσεις αλλά επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και σαν μία δόση και είναι εύκολο να αποθηκευτεί σε ψυγεία σε θερμοκρασίες  2,2- 7,7 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον μέχρι έξι μήνες.

Στον χορό των εμβολίων μπήκε και η Ρωσία με το εμβόλιο γνωστό σαν Sputnik V, το οποίο αναπτύσσεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές σε 20 χιλιάδες άτομα απέδειξαν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Τέλος, έχομε δύο ακόμη εμβόλια από την Κίνα, που θεωρείται και η πηγή του κορονοϊού. Το πρώτο με το όνομα Coronavac είναι από την εταιρία Sinovac Biotech.  Σε κλινικές δοκιμές που έγιναν στην Βραζιλία το  Coronavac έχει δείξει 50% αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού, αλλά άλλες δοκιμές έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα. Το δεύτερο κινέζικο εμβόλιο παράγεται από την εταιρία CanSino Biologics σε συνεργασία με τον κινέζικο στρατό,  και έδειξε να είναι περίπου 66%  αποτελεσματικό.

Ο κορονοϊός μπαίνει πλέον στην εμπορική του φάση, όπου φαρμακοβιομηχανίες από διάφορες χώρες ανταγωνίζονται για τις περισσότερες πωλήσεις εμβολίων. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μόνο φέτος αναμένει πωλήσεις άνω των $15 δισεκατομμυρίων και επίσης κάνει αναφορά για αύξηση τιμών.

Αυτό που γίνεται γνωστό πλέον και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών είναι ότι η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Ηδη η Moderna και η Pfizer ανακοίνωσαν ότι ερευνούν την προσθήκη μιας τρίτης δόσης των σημερινών εμβολίων τους που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί μετά από μία περίοδο μηνών. Επίσης, κάνουν σχέδια για νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πιθανής επόμενης φάσης της πανδημίας και για την εξουδετέρωση νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Ηδη παραλλαγές του κορονοϊού άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες χώρες όπως η Αγγλία και η Αμερική και είναι άγνωστο αν τα σημερινά εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά εναντίον των νέων μεταποιημένων μορφών κορονοϊού.

Οι προβλέψεις είναι ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια της γρίπης που είναι διαθέσιμα κάθε χρόνο.  Εκπρόσωπος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, δήλωσε πρόσφατα, ότι προβλέπει πωλήσεις $20-$40 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τα επόμενα λίγα χρόνια.

Με τα εμβόλια πλέον διαθέσιμα, η άμεση άρση των lockdowns και η επαναφορά στην κανονική ζωή είναι αναγκαία για να μπορέσει η πλειοψηφία του πληθυσμού να αποκτήσει φυσική ανοσία  από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο, για όσους αποφασίσουν να το κάνουν, θα βοηθήσει σημαντικά στο να φθάσομε στο επιθυμητό όριο πληθυσμιακής ανοσίας. Όμως η επίτευξη της πληθυσμιακής ανοσίας δεν εξαρτάται από το εμβόλιο, που σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό αλλά, όπως άλλα εμβόλια, είναι αποκλειστικά ατομική επιλογή.

Είναι η ίδια λύση πού χρησιμοποιήσαμε και αντιμετωπίσαμε προηγούμενες πανδημίες όπως την ασιατική γρίπη το 1957, την γρίπη SARS το 2002 και πιο πρόσφατα το 2009 την γρίπη χοίρων.

Είναι η ίδια λύση που θα έδινε και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης πού πίστευε ότι το σώμα έχει την ικανότητα να θεραπεύεται και ότι η δουλειά των γιατρών ήταν μόνο «να διευκολύνει τη φυσική θεραπεία». Στην πραγματικότητα, πίστευε ότι το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να κάνει ένας γιατρός ήταν να επηρεάσει τη φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος

Και πιστεύω στον Ιπποκράτη περισσότερο παρά στους σημερινούς επιλεγμένους ειδικούς που δεν γνωρίζουν ή αγνοούν πως αντιμετωπίσαμε προηγούμενες πανδημίες. Ειδικά όταν μερικοί πρόσφατα δήλωσαν δημόσια ότι και μετά τους εμβολιασμούς, θα πρέπει να συνεχίσομε τα lockdowns και να φοράμε μάσκες τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη. Ίσως είναι αυτοί που θα πρέπει να μπουν σε lockdown και όχι οι πολίτες. 

Facebook Comments