Ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές σε ΟΤΑ – Τα κριτήρια
Η δυνατότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, θέλει να βοηθήσει όσους έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις
Η δυνατότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, θέλει να βοηθήσει όσους έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις
Η δυνατότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, θέλει να βοηθήσει όσους έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνική Λύσης Βασίλειου Βιλιάρδου.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι με το νόμο 4764/2020 αρ/ 165, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα στοχευμένα μέτρο στο πλαίσιο των οικονομικών διευκολύνσεων για την στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας. Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι τρία είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της ευνοϊκής διάταξης: * Η ρύθμιση αφορά την τμηματική καταβολή των πάσης φύσεως βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών προς τους δήμους της χώρας και τα νομικά τους πρόσωπα, από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. * Οι οφειλές ρυθμίζονται με εφάπαξ καταβολή ή έως 100 δόσεις, σύμφωνα με τις κλίμακες των ρυθμιζόμενων ποσών που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις του προϊσχύσαντος νόμου 4611/2019.* Οι δικαιούχοι υπαγωγής στη ρύθμιση των οφειλών καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες. Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αναφορές στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, οπότε λοιπόν, περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπεται ο προσδιορισμός των φυσικών προσώπων που έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού και περιγράφονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις ένταξης φυσικών προσώπων είναι οι εξής: Είναι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν ή τελούν σε αναστολή, είτε είναι άνεργοι, είτε ενισχύθηκαν από μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξή τους, είτε είναι ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής.
Σχετικά με το χρόνο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αν και προβλεπόταν να είναι ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, επειδή καθυστέρησε να τεθεί σε λειτουργία, θα δοθεί μια παράταση περίπου 4 μηνών στους δημότες για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Εξήγησε δε, πως οι δόσεις ρύθμισης είναι 100 και όχι 120, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος παρατήρησε την καθυστέρηση της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ και την λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία όπως είπε, δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι εξαγγέλλει πολλά μέτρα για επικοινωνιακούς λόγους και από αυτά πραγματοποιούνται πολύ λίγα. Δημιουργείτε είπε, μια εικόνα για τις τηλεοπτικές κάμερες, και μετά, όταν το θέμα έχει ξεχαστεί, τα αναιρείτε εν μέρει στην πράξη.
Facebook Comments