Société Générale: “Φύγετε” από τα τουρκικά assets της χώρας
Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση. Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη σοκαριστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό
Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση. Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη σοκαριστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό
Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση. Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη σοκαριστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, επισημαίνει η Société Générale συστήνοντας στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις long θέσεις τους στα τουρκικά assets.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με αναφορές, ο πρόεδρος ήταν δυσαρεστημένος με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης σε 19% την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 -μια απόφαση που προφανώς έλαβε χώρα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση της κεντρικής τράπεζας με τον Ερντογάν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν συνέχισε να υποστηρίζει την αμφιλεγόμενη πεποίθησή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν υψηλότερο πληθωρισμό.
“Συνιστούμε να αποχωρήσετε από οποιεσδήποτε long θέσεις στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. Το short trade που είχαμε στην ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας χτύπησε stop loss και κλείσαμε εντελώς τις θέσεις μας”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβίογλου, τον οποίο διόρισε ο Ερντογάν, έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει η ScoGen. Είναι πρώην νομοθέτης του AKP και καθηγητής τραπεζικής που υποστηρίζει την άποψη του Προέδρου σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και υποστήριξε την πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ για εκτεταμένη ανάπτυξη αποθεματικών συναλλάγματος για την υπεράσπιση του νομίσματος.
Με την απομάκρυνση του Νατσί Αγκμπάλ, η Τουρκία χάνει μία από τις τελευταίες άγκυρες θεσμικής αξιοπιστίας. Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, είχε πετύχει αυτό που διάφοροι προκάτοχοι δεν είχαν πετύχει: την καλλιέργεια εμπιστοσύνης στο πλαίσιο στόχευσης του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής, στην ενθάρρυνση των διεθνών επενδυτών να συμμετάσχουν εκ νέου στο τουρκικό “αφήγημα”, σε ένα ράλι 18,% στη λίρα έναντι του δολαρίου, και το πιο κρίσιμο – στον τερματισμό και ακόμη και την αντιστροφή της καταστροφικής τάσης της δολαριοποίησης στην οικονομία.
Κατά την SocGen τις επόμενες μέρες αναμένεται η δολαριοποίηση και οι παρεμβάσεις στην αγορά νομισμάτων να επιστρέψουν, δεδομένης της έλλειψης αποθεματικών ξένου συναλλάγματος αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες οικονομικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως η επιστροφή “ήπιων” capital controls με τη ρευστότητα σε όλες τις τουρκικές αγορές να σημειώνει βουτιά, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα τραπούν σε μαζική φυγή από τα τουρκικά assets,.
Επιπλέον, τονίζει η SocGen, η Τουρκία ενδέχεται σύντομα να οδηγηθεί σε νέα νομισματική κρίση. Χωρίς αποθεματικά για την υπεράσπιση του νομίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο των ξέων και εγχώριων κεφαλαίων, μπορεί να είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει άλλη μια νομισματική κρίση τους επόμενους μήνες, παρά τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας συναλλάγματος στον τραπεζικό τομέα.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments