Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι πρέπει για να κρατήσει πολύ χαμηλό το κόστος δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα.

«Θα είναι ένα μακρύ τρίμηνο», είπε ο Λέιν, αναφερόμενος στα υψηλά και αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19. «Είναι μία αντιπαράθεση μεταξύ των εμβολιασμών και άλλης προόδου στο ιατρικό πεδίο έναντι της βραχυπρόθεσμης πρόκλησης να επιχειρηθεί ο έλεγχος αυτού του ιού», πρόσθεσε.

Φοβούμενη ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα εκτροχίαζε την ανάκαμψη, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε πρόσφατα να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι αγορές της – κυρίως κρατικών ομολόγων – αυξήθηκαν ήδη κατά σχεδόν 50% την εβδομάδα μετά την απόφαση αυτή.

Αν και ο Λέιν υποβάθμισε την αύξηση των αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για τον κορονοϊό (PEPP), δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «σημαντική αύξηση με έναν συνεπή τρόπο» σε μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις, που έχουν ζωτικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, πρέπει να εξετάσουν την επάρκεια της αντίδρασής τους, ιδιαίτερα υπό το φως του αμερικανικού προγράμματος στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων.

«Είναι σημαντικό για τους αρμόδιους για την πολιτική στην Ευρώπη να σκεφθούν πώς θα διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή δημοσιονομική αντίδραση και θα διασφαλίσουν ότι είναι επαρκής για να ανταπεξέλθει στην κρίση», σημείωσε ο Λέιν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δέχονται όλο και περισσότερο κριτική για μία κατώτερη των περιστάσεων δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση, αφήνοντας την Ευρώπη να υστερεί σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά στην ανάκαμψη.

Facebook Comments