Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτικοί οίκοι για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει μείνει έως τώρα σημαντικά πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτιμούν ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να χαλαρώσουν τα lockdowns, κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εγκαίρως για να μη χαθεί η θερινή σεζόν και ο τουρισμός.

Μάλιστα, έως τα τέλη του γ’ τρίμηνου εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να έχει εμβολιαστεί ακόμα και το 100% του πληθυσμού της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί με τη σημαντική στήριξη και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν εκείνη την περίοδο.

Όπως τονίζουν, τα αυστηρότερα lockdowns τώρα και η λίγο περισσότερο υπομονή από τον κόσμο, είναι η καλύτερη συνταγή για να δούμε πολύ καλύτερες μέρες από τον Ιούνιο.

Deutsche Bank: Άφθονα εμβόλια από την Άνοιξη
Η διάθεση εμβολίων αναμένεται να θέσει το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε ισχυρή θέση μέχρι τους θερινούς μήνες, με τα ποσοστά εμβολιασμού να φτάνουν το 60-70% του πληθυσμού στις αρχές του καλοκαιριού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το 70%-80% στο τέλος της θερινής περιόδου, όπως εκτιμά η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα εξηγεί πως συνολικά 12-14 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων θα παραχθούν φέτος, που είναι αρκετές για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης διεθνώς, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν άφθονα αποθέματα από την Άνοιξη και μετά. 

Η Deutsche Bank εκτιμά πως η ανάκαμψη στην ευρωζώνη μπορεί να είναι τελικά ισχυρή χάρη: α) στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, β) στην ανάκαμψη της ζήτησης η οποία μπορεί να προσθέσει 1% στο ΑΕΠ του 2021, τη στιγμή που στο α’ τρίμηνο οι έξτρα αποταμιεύσεις στην Ευρώπη αγγίζουν τα 600 δισ. ευρώ καθώς και γ) στο δημοσιονομικό πακέτο των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να προσθέσει 0,5% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος δεδομένου ότι είναι εκ των βασικών εξαγωγικών εταίρων της περιοχής.

Το 100% του πληθυσμού της ευρωζώνης θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη του γ’ τριμήνου
Η τρέχουσα σχετικά αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Bank of America, για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό, ενώ οι ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές είναι ελάχιστες. Οι ιατρικές αρχές τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων. Ενώ οι κλινικές δοκιμές είχαν δείξει υψηλότερη αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer από ό,τι για αυτό της AstraZeneca, στοιχεία του πραγματικού κόσμου από την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι έχουν παρόμοια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Δεύτερον, οι προμήθειες εμβολίων στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθούν απότομα από το β’ τρίμηνο και μετά: η διάθεση εμβολίων στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 90 εκατ. στο α’ τρίμηνο στα 280 εκατ. το β’ τρίμηνο και στα 500 εκατ. το γ’ τρίμηνο, που είναι αρκετά για τον πλήρη εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού της περιοχής έως το τέλος του β’ τριμήνου και του 100% έως το τέλος του γ’ τριμήνου. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και  ΗΠΑ είναι σύμφωνη με την άποψη της BofA ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία ακόμη και στα αρχικά τους στάδια.

Και τρίτον, η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να ενισχυθεί από μια ισχυρή ανάκαμψη των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν πως το άνοιγμα της οικονομίας και το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη διάθεση σημαντικού μέρους των αποταμιεύσεων των καταναλωτών, θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 11% το γ’ τρίμηνο. Μία ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας από το β’ τρίμηνο θα οδηγήσουν  την ευρωζώνη σε ανάπτυξη 7% το γ’ τρίμηνο, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η BofA εμφανίζεται θετική για τον τουρισμό και άρα για τις χώρες της ευρωζώνης που θα επωφεληθούν περισσότερο – πρόσφατα τοποθέτησε την Ελλάδα στους νικητές του καλοκαιριού, ενώ τηρεί θετική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, και τα trades των κυκλικών μετοχών/αμυντικών μετοχών και μετοχών αξίας/ανάπτυξης. Εκτιμά πως έως το γ’ τρίμηνο οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο 8%, με 15% υπεραπόδοση των κυκλικών έναντι των αμυντικών και των μέτοχών αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης και κέρδη άνω του 20% για τις τράπεζες και τις αεροπορικές εταιρείες.

Θα σωθεί το καλοκαίρι
Από την έναρξή του, ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει αποδειχθεί αργός και χαοτικός, με τα ζητήματα διάθεσης δόσεων των εμβολίων να επιδεινώνουν τις προκλήσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των χωρών, σημειώνει η Société Générale.
Ως αποτέλεσμα, με το 5,5% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, η ΕΕ υστερεί έναντι των ΗΠΑ κατά περίπου ενάμισι μήνα και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά περίπου δύο μήνες, όσον αφορά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει νέα αξιοσημείωτη αντίδραση κατά των εμβολίων και δεν υπάρξουν άλλα σημαντικά προβλήματα παράδοσης, φαίνεται πολύ πιθανό ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου (άνω των 75 ετών και το προσωπικό στο σύστημα φροντίδας / υγείας) θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Απριλίου και 70% των ενηλίκων θα εμβολιαστούν έως το τέλος του καλοκαιριού, αν και όχι χωρίς σημαντική αύξηση των εκστρατειών εμβολιασμού των χωρών.

Συνεπώς, όπως τονίζει η SocGen, τα αυστηρότερα lockdowns σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς και το πιστοποιητικό υγείας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ουσιαστική άρση των περιορισμών ήδη από τον Ιούνιο, επιτρέποντας τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα λίγο πριν από τη θερινή περίοδο.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, τέσσερα εμβόλια έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ ακόμη δύο μπορεί να εγκριθούν κατά τη διάρκεια του 2021 καθώς η ΕΕ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με δύο ακόμη φαρμακευτικές εταιρείες. Συνολικά, η ΕΕ έχει παραγγείλει περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις. Αυτό θα επέτρεπε να εμβολιαστεί πλήρως ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός πάνω από τέσσερις φορές ή τρεις φορές περισσότερο αν μετρήσουμε μόνο τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί. Να σημειωθεί ότι μερικές από αυτές τις δόσεις μπορεί τελικά να δωρηθούν σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα, επισημαίνει η SocGen.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε δύο στόχους για τα κράτη μέλη της ΕΕ: 1) τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 80% των άνω των 80 και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας έως τα τέλη Μαρτίου 2021 και 2) τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021. Ο πρώτος στόχος που δεν φαίνεται φιλόδοξος επικεντρώνεται στο να μετριαστεί η πίεση στα νοσοκομεία και να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων (οι άνω των 75 ετών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% των θανάτων και, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες εμβολιασμού, το 50% των νοσηλείας). Ο δεύτερος στόχος, για την επίτευξη της ασυλίας της αγέλης, θα επέτρεπε ένα σχεδόν πλήρες άνοιγμα της οικονομίας. Η αργή αρχική πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, άλλωστε ήδη ο ρυθμός των εμβολιασμών στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, από περίπου 500 εκατ. τον Φεβρουάριο σε πάνω από 1 εκατ. πρόσφατα ημερησίως.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments