Citi: Το τρίτο κύμα της πανδημίας φέρνει ενίσχυση lockdowns, ελλειμμάτων και χρέους
Το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς
Το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς
Το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες ή και τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Citigroup. Ενώ αυτό θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, μια πιθανή επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και η επέκταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης θα πρέπει να παράσχουν την απαραίτητη ώθηση για την επανέναρξη της ανάκαμψης στο β’ εξάμηνο του 2021.
Οι περισσότερες μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι ανεπαρκείς περιορισμοί και το χαμηλό επίπεδο προόδου του εμβολιασμού πιθανότατα έπαιξαν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση αυτού του τρίτου και σφοδρού κύματος της πανδημίας σε πολλές χώρες, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, θα αποτελέσει τον δείκτη για το πότε θα αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί. Η “εφεδρική” χωρητικότητα στα νοσοκομεία στην ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στα προηγούμενα κύματα. Η τάση μιας εκθετικής αύξησης της πληρότητας των ΜΕΘ δεν αποτελεί καλό σημάδι για τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που υποδηλώνει περισσότερους περιορισμούς, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ β’ τριμήνου
Παρά την επιβολή περισσότερων περιορισμών τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής πτώσης των δεδομένων κινητικότητας εκτός από την Ιταλία, σημειώνει η Citi. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε περισσότερους τοπικούς / περιφερειακούς περιορισμούς, επέκτεινε επίσης την έναρξη της απαγόρευσης της νύχτας κατά μία ώρα, στις 7 μ.μ. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, ο δείκτης σχετικά με τις τάσεις κινητικότητας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αυτή η βελτίωση συνέπεσε με ένα σημαντικό άλμα στον δείκτη PMI σε υψηλό επτά μηνών, ακόμη και αν ο δείκτης παρέμεινε κάτω από 50 και στο 48,8.
Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citi παρέμεινε ισχυρά θετικός, υποδηλώνοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά, σύμφωνα με την τάση των τελευταίων έξι μηνών. Η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική, ωστόσο η Citi εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία θα στηρίξει την ανάκαμψη των εξαγωγών της ευρωζώνης και η απόδοση του μεταποιητικού κλάδου θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τυχόν νέους περιορισμούς.
Παράλληλα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες για το επόμενο έτος παραμένουν αυξημένες, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνονται στην ανάκαμψη μετά το εμβόλιο. Υπάρχουν, ωστόσο, βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι, ειδικά εάν τα πιο μεταδοτικά και μολυσματικά στελέχη του Covid-19 απαιτήσουν όχι μόνο μακρύτερους σε διάρκεια αλλά και αυστηρότερους περιορισμούς τον Απρίλιο (και ίσως τον Μάιο επίσης). Διαφορετικά, η μικρότερη ελαστικότητα της οικονομικής δραστηριότητας σε αλλαγές στους περιορισμούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα lockdown, καθιστά σχετικά βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς στο β’ τρίμηνο αν και λιγότερο από την πρόβλεψη της Citi του 1,3% σε τριμηνιαία βάση. Πέρα από μια πιθανή πτώση τον Απρίλιο, οι δείκτες PMI θα αυξηθούν ξανά στο β’ τρίμηνο και πάνω από το επίπεδο 50 για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2020, όπως εκτιμά.
Οι περισσότεροι περιορισμοί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια άλλη αύξηση της αναγκαστικής αποταμίευσης των νοικοκυριών, υποθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις επεκτείνουν τα διάφορα μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας, όπως έκαναν και σε προηγούμενα lockdowns. Εάν τα νοικοκυριά δεν γίνουν πιο απαισιόδοξα για την αγορά εργασίας, η Citi εκτιμά ότι μια περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων όψεως και τις ρευστότητας, θα στηρίξουν τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενισχύοντας το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας για σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ.
Σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών
Εκτός εάν οι κατασκευαστές εμβολίων απογοητεύσουν ξανά ή υπάρξουν άλλες διαταραχές (για παράδειγμα από απαγορεύσεις εξαγωγών) τα οποία θα περιορίσουν τις παραδόσεις, η προσφορά εμβολίων στην ΕΕ πρόκειται να αυξηθεί δραματικά και γρήγορα το δεύτερο τρίμηνο, κατά την Citi. Μετά τις 100 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου τριμήνου, με την αύξηση της παραγωγής και την έγκριση νέων εμβολίων, η ΕΕ μπορεί να αναμένει 372 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο. Τα γερμανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι 66 εκατομμύρια δόσεις θα έρθουν τον Απρίλιο μόνο από την AstraZeneca, τη BioNTech / Pfizer και τη Moderna, πράγμα που σημαίνει τριπλασιασμό του μέσου ρυθμού παράδοσης του πρώτου τριμήνου. Μέχρι το τέλος του τριμήνου, ενδέχεται να υπάρχει αρκετός εφοδιασμός για τον πλήρη εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού της ΕΕ.
Αύξηση ελλειμμάτων και εκδόσεων ομολόγων
Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdowns και η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών εμβολιασμού αρχίζουν να πυροδοτούν έναν ακόμη γύρο εκτεταμένων αναθεωρήσεων του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει και αύξηση των προγραμμάτων δανεισμού για πολλές χώρες.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, ενέκρινε ένα πρόσθετο πακέτο 2% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο και σκέφτεται άλλο ένα ύψους άνω του 1% του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες. Η Ισπανία ενέκρινε ένα νέο πακέτο 11 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) πριν από δύο εβδομάδες και η Γερμανία εξετάζει αύξηση ελλείμματος ύψους 60 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ). Η Γαλλία, ενώ πιθανότατα θα κάνει κάποιες μικρές προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια για το 2021 για να ενσωματώσει το κόστος του τρίτου κύματος, πιθανότατα θα αφήσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης των 100 δισ. ευρώ για (για το 2020-22) αμετάβλητο.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη φέτος θα είναι στα ίδια επίπεδα, αν όχι σε υψηλότερα, με αυτά του 2020, και στο 8%. Τα συνολικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στην ευρωζώνη ήταν περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Για το 2021, η δημοσιονομική στήριξη του προϋπολογισμού πλησιάζει ήδη το 3% του ΑΕΠ. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Και μετά από αυτό, ίσως ήδη στο β’ εξάμηνο του 2021, περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ζήτησης μπορεί να εξεταστούν και στην Ευρώπη, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης το σίγουρο είναι, κατά τη Citi, ότι η εκδοτική δραστηριότητα των χωρών της ευρωζώνης και φέτος θα εκτοξευθεί, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2021. Πλέον εκτιμά ότι οι εκδόσεις ομολόγων στην περιοχή θα αγγίξουν φέτος το 1,28 τρισ. ευρώ, από 1,218 τρισ. ευρώ το 2020. Για τις Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία θεωρείται βέβαιη η αύξηση του προγράμματος δανεισμού, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα όπου η Citi αναμένει πως ο ΟΔΔΗΧ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει ότι θα αντλήσει φέτος από τις αγορές, λόγω του υψηλού επιπέδου των ταμειακών διαθεσίμων.
Facebook Comments