Moody΄s: Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Τι οδήγησε στην “ελληνική” αναβάθμιση
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες του για περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά τη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεών τους, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση από μία χαμηλή βάση των κερδών των τραπεζών από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings).
Οι προοπτικές αντανακλούν την αξιολόγηση του Moodys για τις βασικές πιστωτικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.
Ο Moodys αναβάθμισε, επίσης, τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε θετικές από σταθερές και πέντε άλλων χωρών – Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας – σε σταθερές από αρνητικές.
«Αναμένουμε ότι η οποία επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Moodys, Louise Lundberg, προσθέτοντας: «Παρά κάποιες πιο θετικές ενδείξεις, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες καθώς οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν σταδιακή τη στήριξη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες».
Πιο αναλυτικά, ειδικά για τη χώρα μας, η Moody’s επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα αυξηθεί το 2021-22, ανακάμπτοντας από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020, σημειώνει ο οίκος. Η σταδιακή διάθεση εμβολίων και η προοδευτική άρση των περιορισμών ταξιδιού θα ωφελήσουν τον τουριστικό τομέα ειδικότερα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο οίκος αναμένει αύξηση της εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης που θα τονώσει άλλους τομείς της οικονομίας και θα οδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ σε περίπου 3,6% το 2021 και 5,7% το 2022, βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές συνθήκες για τις τράπεζες
Η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη, αλλά τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν. Ο οίκος αναμένει ότι τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και θα μειωθούν από περίπου το 36% των ακαθάριστων δανείων (ή 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ) τον Σεπτέμβριο του 2020, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά τα παλαιά NPE τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων το 2021-22, κάτι που θα αντισταθμίσει περισσότερο την πιθανή αύξηση των NPEs λόγω της πανδημίας. Αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις NPEs μεγάλης κλίμακας περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του “Ηρακλή”.
Ταυτόχρονα, αναφέρει, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η πιθανή συσσώρευση νέων NPEs θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Επιπλέον, οι ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια τους μέσω της αναδιάρθρωσης και της ανάκαμψης.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments