Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του γεμάτου προκλήσεις 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Η DBRS θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις τίτλων Tier 2 και οι κεφαλαιακές ενέργειες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες όπως η όρεξη των επενδυτών και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά ο οίκος εστιάζει σε τρία μέτωπα:

Πρώτον, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 50% σε ετήσια σε pro-forma βάση στα τέλη του 2020 και έχουν ανακοινώσει περαιτέρω σχέδια διάθεσης κόκκινων δανείων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs στους επόμενους 12-18 μήνες και να ενισχύσουν τα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο περιμένει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών – με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές Απριλίου – θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Δεύτερον, οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις μέσω της επιστροφής και της συνεχούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης, μαζί με τις κεφαλαιακές δράσεις, θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσφατα ανακοινωθέντων σχεδίων διάθεσης NPE.

Τρίτον, η συνέχιση της επενδυτικής ζήτηση και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, που πιθανότατα θα καθορίσουν και την “τύχη” των δανείων στα οποία χορηγήθηκαν αναστολές πληρωμών, θα είναι κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Οι προοπτικές εκροών NPEs είναι θετικές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει
Οι τιτλοποιήσεις Galaxy (Alpha), Frontier (Εθνική) και Phoenix / Vega (Πειραιώς), μόλις ολοκληρωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021, επισημαίνει η DBRS.

Ωστόσο, τα δάνεια που παραμένουν ή που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό αναστολή πληρωμής, συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους για την κερδοφορία και τους δείκτες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Τα πρώτα σημάδια από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ των εγχώριων δανείων που βρίσκονταν υπό μορατόρια δείχνουν προς πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο, με μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να απομένουν σε μορατόριουμ έως τα τέλη του 2020. Ένα σημαντικό μέρος των πελατών αυτών, στο εύρος του 40-60%, έχουν ξαναρχίσει την αποπληρωμή, ενώ τα μέτρα στήριξης, όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα”, φαίνεται να έχουν περιορίσει την εισροή νέων defaults.

Ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι το 10-20% αυτών των δανείων θα “κοκκινίσουν” και ο ακαθάριστος οργανικός σχηματισμός NPE θα μετατραπεί σε θετικός το 2021, ασκώντας πίεση στα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών.

“Μετά από σημαντική μείωση των NPEs σε μια δύσκολη χρονιά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, θεωρούμε ότι οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Η οικονομική ανάκαμψη και το επίπεδο της ζήτησης των επενδυτών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών”, καταλήγει ο οίκος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments