Ένα νέο βιβλίο, γραμμένο με πολύ χιούμορ για τη λέξη που έχει κατακλύσει εδώ και δεκαετίες την καθημερινότητα μας σε πλήθος χρήσεων, θα βρίσκεται πια στα ψηφιακά και φυσικά ράφια των βιβλιοπωλείων. “Μαλάκας complete”, είναι ο τίτλος του, αφού η έκδοση αποθησαυρίζει όλες(;) τις εκφράσεις και τους χαρακτηρισμούς που περιέχουν τη γνωστή σε όλους λέξη.

Πρόκειται ουσιαστικά για …ένα ερμηνευτικό Λεξικό της (εντελώς) Κοινής Νεοελληνικής -όπως αναγράφεται στον υπότιτλο- με τα λήμματα να κατανέμονται σε ευρηματικές ενότητες, ανάλογα με την ερμηνεία και την κωδικοποίηση που αντιλαμβανόμαστε όλοι.

Εδώ θα βρούμε ενδιαφέρουσες ερμηνείες για τον «μαλακοτρίφτη», τον «αρχοντομαλάκα», τον «αιώνιο μαλάκα», τον «μαλάκα του γραφείου», τον «κλασσικό μαλάκα», τον «μαλάκα με πατέντα», αλλά και ανάλυση εκφράσεων όπως, «πιάστηκα μαλάκας», «χαίρεται ο μαλάκας», «γέλα μαλάκα» κ.α. Επιπλέον στο παράρτημα, καταγράφονται …ιστορικά στιγμιότυπα από τη χρήση της λέξης, καθώς και βιβλιογραφικές και μουσικές αναφορές κ.α.

Το χιούμορ που διατρέχει τις σελίδες είναι λεπτό και προξενεί χαμόγελα και γέλια στους αναγνώστες από τις πρώτες γραμμές!

Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηρισμών αφού – ΄πως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο – ένα σκέτο «μαλάκας», δεν αναδεικνύει το ποιόν του λεγάμενου ή/και τη σχέση μας μαζί του. Μπορεί να πρόκειται για μια πολύ φιλική σχέση, αδιάφορη, εχθρική, ή απλώς να είναι μια καθημερινή τυπική σχέση… Μια απλή καλημέρα ρε αδερφέ! Μπορεί – μόνη της ή με διάφορα συνοδά γραμματικά στοιχεία να εννοεί κοροϊδία, ειρωνεία, απαξία, περιφρόνηση, απέχθεια. Μπορεί όμως να βγάζει ακόμα και σεβασμό ή/και θαυμασμό. Εξαρτάται βεβαίως και από το πως λέγεται….

Η παρούσα έκδοση τιτλοφορείται με το φιλόδοξο και προκλητικό «Complete», αν και ο μαλάκας εξελίσσεται συνεχώς και ο εμπλουτισμός σύντομα θα καταστεί επιβεβλημένος. Σε κάθε περίπτωση ο «μαλάκας» είναι πια ….τουριστικό προϊόν!  Είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές λέξεις παγκοσμίως και συνήθως από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ο επισκέπτης της χώρας μας – έστω και με κάποιο λαθάκι στην κλίση («ise malaka»).

Στην …εύθυμη εισαγωγή του ο συγγραφέας, ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την ιστορικότητα της λέξης, την χρήση της, την λαογραφική της αξία και την …προσωπική σχέση που έχουμε μαζί της! Άλλωστε, ο Μάρκος Λάμπρου Καστρινός είναι ψευδώνυμο, που κρύβει στο πλήρες όνομα του, την πανταχού παρούσα ιδιότητα του «ΜαΛαΚας» στην ύλη του βιβλίου!

Μια προσεγμένη έκδοση, με πολύ χιούμορ που διαβάζεται εύκολα και δωρίζεται ακόμα ευκολότερα (χωρίς παρεξήγηση!) από όσους και για όσους θέλουν να γελάσουν και να αποενοχοποιήσουν τη λέξη “μαλάκας” και όλο το φάσμα των εκφράσεων που έχει καταγραφεί στη γλώσσα μας.

Facebook Comments