Γιατί η Citi δεν ανησυχεί για την πορεία του ελληνικού χρέους
Στην ανάλυση της Fitch που "έκρινε" ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο αλλά προειδοποίησε πως υπάρχουν κίνδυνοι από την πολύ χαλαρή δημοσιονομική
Στην ανάλυση της Fitch που "έκρινε" ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο αλλά προειδοποίησε πως υπάρχουν κίνδυνοι από την πολύ χαλαρή δημοσιονομική
Στην ανάλυση της Fitch που “έκρινε” ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο αλλά προειδοποίησε πως υπάρχουν κίνδυνοι από την πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική αναφέρεται η Citigroup σε σημερινό της note, τονίζοντας πως η ίδια δεν ανησυχεί για την πορεία του ελληνικού χρέους.
Όπως επισημαίνει, η Fitch τόνισε πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο διάστημα ακόμη, ωστόσο η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και το ευνοϊκό προφίλ του. Ωστόσο, η Fitch προειδοποίησε ότι η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική μέσω επίμονων πρωτογενών ελλειμάτων αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα.
Από όλους τους οίκους αξιολόγησης, η Fitch είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο για τη μεγάλη επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής που προκαλείται από την πανδημίας και τις επιπτώσεις της στη βιωσιμότητα του χρέους, σχολιάζει η Citi. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, όπως επισημαίνει, επιδεινώθηκε περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικάνικης τράπεζας, ένα σημαντικό μερίδιο αυτής της επιδείνωσης οφείλεται στα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, όπως επισημαίνει η Citi, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η “χρυσή τομή” στην χρήση του “μοχλού” της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή την αύξηση του αριθμητή του λόγου χρέους / ΑΕΠ (δηλαδή το χρέος), για τον περιορισμό της ζημίας στο ΑΕΠ (αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ).
Κατά την Citi, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η σωστή επιλογή πολιτικής αυτή τη στιγμή και για αρκετό διάστημα ακόμη, ώστε να διατηρηθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δημοσιονομική βιωσιμότητα θα υποστηριχθεί επίσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τονίζει. Η χώρα, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να λάβει έως και 10% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ (με 7% του ΑΕΠ σε δάνεια να είναι επίσης διαθέσιμα) τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό, όπως τονίζει η Citi, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ χωρίς να “χτυπά” τα επίπεδα του χρέους.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments